Als je ex-partner altijd de boekhouding deed… Na scheiden zélf de financiën regelen

Financiën bijhouden
administratie, thuis, boekhouding
door Milou Reumer
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
1349 keer bekeken

Het is mogelijk dat de genoemde bedragen inmiddels zijn veranderd. Houd hier svp rekening mee.

Deed hij of zij altijd de boekhouding? Er zijn instanties die je kunnen helpen bij het regelen van de financiën. Een aantal tips.


Na de scheiding verandert er een hoop in je financiële situatie. Als het beheren van de financiën helemaal nieuw is voor je, dan is het slim om een nieuwe begroting te maken. Wat zijn je inkomsten en uitgaven? Het Persoonlijk Budget Advies van het Nibud kan je hierbij helpen. Op internet vind je ook veel sites waar je een huishoudboekje kunt bijhouden. Dit is vaak gratis.

Wat komt erin en wat gaat eruit?

Blijf je inkomsten en uitgaven ook daarna consequent bijhouden. Je ziet precies wat erin komt en wat er weer uitgaat. Je kunt je uitgaven hier dan handig op afstemmen.

Op welke toeslagen heb je recht?

Misschien heb je als alleenstaande recht op toeslagen die je eerst nog niet kreeg. Denk aan huur- en zorgtoeslag. Zo kan zorgtoeslag oplopen tot ruim 80 euro per maand in 2013 (voor de laagste inkomens). Hier vind je meer informatie en kun je toeslagen aanvragen .

Misschien heb je nu recht op toeslagen die je eerst niet kreeg

Hoe zit het met je pensioen?

Heb je de brieven met het logo van je pensioenfonds altijd direct aan je partner gegeven? Het is belangrijk om nu alles zelf te begrijpen. Hoe zit de opbouw van je pensioen in elkaar? Hoeveel heb je al opgebouwd? Hoeveel premie betaal je maandelijks?

Let op. Als je partnerpensioen hebt dan moet je de scheiding doorgeven aan het pensioenfonds. Bij een huwelijk of geregistreerd partnerschap kun je het opgebouwde ouderdomspensioen onderling verdelen door dit aanvraagformulier in te vullen . Vraag bij je pensioenfonds ook na hoe het precies is geregeld met het nabestaandenpensioen.

Belastingaangifte doen

De belastingaangifte komt elk jaar terug. Vul het op tijd in. Misschien kan iemand in je kennissenkring helpen. Je kunt ook een professional inschakelen. Die is in een half uurtje klaar en het is meestal niet duur.

Gevolgen voor fiscaal partnerschap

Scheiden kan gevolgen hebben voor het fiscaal partnerschap. Als je gaat scheiden, is het slim om de voorlopige teruggave direct aan te vragen of je voorlopige teruggave te wijzigingen. Dat kan via de Belastingdienst. Als je na de scheiding partneralimentatie betaalt kun je die aftrekken.

De belastingaangifte komt elk jaar terug. Vul het op tijd in.

Volg eventueel een cursus

Tot slot: op internet vind je verschillende trainingen om je geldzaken goed te regelen. In zo’n training leer je hoe je jouw geldzaken overzichtelijk houdt, hoe je financiële risico’s beperkt en krijg je meer inzicht in lange termijngeldzaken zoals verzekeringen, belastingen, pensioen en hypotheek.


Ben je gescheiden, en doe je voor het eerst zelf de boekhouding? Een aantal tips om rekening mee te houden.