Aanbetalen: we doen het allemaal... ...maar is het ook verplicht?

Aanbetalen
aanbetalen
door Martine Etten
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
17199 keer bekeken

Boek je een vakantie of koop je een nieuwe bank of tv? Dan komt het vaak voor  dat je een deel van het aankoopbedrag vooruit moet betalen: de aanbetaling. Maar is dit nu eigenlijk verplicht, ja of nee? Het antwoord is ‘nee’: wij leggen je uit waarom.


Product aanbetalen

Wil de verkoper graag dat je een deel van het product aanbetaalt? Het kan zijn dat dit in de algemene voorwaarden staat. Of dat hij hierover samen met jou (mondeling) afspraken wil maken. Je bent hiertoe niet verplicht: je mag zelf beslissen of je een product wel of niet aanbetaalt. Maar let op: wil je niet aanbetalen? Dan kan het zijn dat sommige verkopers hun producten niet willen leveren. Je moet dan op zoek naar een verkoper die geen aanbetaling van je vraagt.

Aanbetaling: maximaal 50% van het aankoopbedrag

Ben je bereid om een aanbetaling te doen? In de wet is vastgelegd: de aanbetaling mag maximaal de helft van het aankoopbedrag zijn. Staat er in de algemene voorwaarden dat je meer dan 50% moet aanbetalen? Dit kun je altijd weigeren. Lees de algemene voorwaarden daarom altijd goed door voordat je iets ondertekent. Je kunt natuurlijk wel altijd samen met de verkoper (mondeling) afspreken dat je meer gaat aanbetalen.

Het risico van product aanbetalen

Als je aanbetaalt, loop je een risico. Wat als de verkoper bijvoorbeeld failliet gaat terwijl het product nog niet geleverd is? Vaak ben je dan je geld kwijt. Vraag daarom bij het aangaan van de aanbetaling of de verkoper een aanbetalingsgarantie heeft én wat de voorwaarden zijn. Als de verkoper dan failliet gaat, ben je je aanbetaling niet kwijt.

Vakantie aanbetalen

Ook bij het boeken van een vakantie geldt: je bent niet verplicht om een aanbetaling te doen. Dit moet je wel bespreken met de aanbieder of het reisbureau voordat je de reis boekt. Natuurlijk kun je ook hier weigeren, de kans bestaat dat de aanbieder hier niet mee akkoord gaat en dat je op zoek moet naar een andere partij.

Aanbetaling: pakketreis

Boek je een vakantie met slaapaccommodatie inclusief vervoer of een andere dienst? Dan is de aanbieder verplicht om een garantiestelling te regelen. Gaat de aanbieder failliet? Dan zijn er 2 mogelijkheden: de reis gaat door óf je krijgt je geld terug.

Aanbetaling: vlucht of accommodatie

Luchtvaartmaatschappijen en ondernemers zoals hotel- of campingeigenaars zijn niet wettelijk verplicht om garantiestelling te regelen. Dus: koop je een los vliegticket of enkel een hotel- of campingovernachting en doe je een aanbetaling? Dan is de kans groot dat de reis niet doorgaat en je de aanbetaling kwijt bent.

Aanbetalen: doen of laten?

Aanbetalen is dus niet verplicht. De vraag is alleen of je er eenvoudig onderuit komt. Als je weigert bestaat de kans dat je naar een andere aanbieder op zoek moet. En de vraag is of je hier de tijd en moeite in wilt steken.


google-site-verification=C8tMHGtkoDUsCZKd0DmrXExABl0i_suWO29ypFBzgIo