5x belasting over je koophuis

Huis kopen
koophuis
door Milou Reumer
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
954 keer bekeken

Krijg jij binnenkort de sleutel van je eerste koopwoning? Als kersverse woningbezitter krijg je te maken met verschillende nieuwe belastingen. Wat kun jij verwachten?


1. Overdrachtsbelasting

Dit betaal je als je een bestaande woning koopt. De overdrachtsbelasting is 2% van de koopsom. Bij een woning van 200.000 euro betaal je dus 4.000 euro aan overdrachtsbelasting.

2. Eigenwoningforfait

De Belastingdienst ziet een koopwoning als extra inkomen. Daarom moet je bij de jaarlijkse belastingaangifte een extra bedrag bij je inkomen invullen: het eigenwoningforfait. Dit is een percentage van de WOZ-waarde van je woning. Lees hier hoe je het eigenwoningforfait kunt uitrekenen .

De hoogte van de OZB hangt af van de WOZ-waarde

3. Onroerendezaakbelasting (OZB)

Onroerendezaakbelasting (OZB) betaal je elk jaar aan de gemeente. Gemeenten bepalen zelf de hoogte van de OZB en kijken hiervoor naar de WOZ-waarde van je woning. Omdat de WOZ-waarde jaarlijks opnieuw wordt vastgesteld, kan ook de OZB elk jaar weer anders zijn.

4. Riool- en afvalstofheffing

Naast de OZB betaal je ook belasting aan de gemeente voor (het ophalen van) afval en watergebruik- en zuivering. Het tarief bepaalt de gemeente zelf. Het kan dus zijn dat je in de ene gemeente goedkoper uit bent dan in de ander.

5. Waterschapslasten

Tot slot betaal je ook belasting voor gebruik van water en waterzuivering. Ook hier geldt: gemeenten mogen zelf het belastingtarief bepalen.

(6). Hypotheekrenteaftrek

Dit is eigenlijk geen belasting, maar toch belangrijk om te noemen. Met een hypotheek kom je wellicht in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek. De rente die je betaalt over je hypotheek kun je dan jaarlijks gedeeltelijk aftrekken bij de Belastingdienst.

WOZ-waarde bepalend

Elk jaar stelt de gemeente de waarde van je woning vast: de WOZ-waarde. Deze is weer bepalend voor sommige gemeentelijke belastingen. Lees alles over de WOZ-waarde van je woning .

Wil je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde? Dat kan. Lees hier hoe je dat doet en hier of dit in jouw geval gunstig is .


google-site-verification=C8tMHGtkoDUsCZKd0DmrXExABl0i_suWO29ypFBzgIo