Zonder kopzorgen de belasting doen 12 aangiftetips voor 2012

belastingaangifte

De belastingaangifte over 2012 moet bijna de deur uit. Gewoon over Geld geeft op de valreep twaalf handige tips. Zodat je de aangifte zo slim en voordelig mogelijk kan invullen.


Vooraf ingevuld? Jij blijft verantwoordelijk

De Belastingdienst kan het niet leuker, maar wel gemakkelijker maken. Door bijvoorbeeld steeds meer gegevens op het aangifteformulier al in te vullen. Controleer deze Vooraf Ingevulde Aangifte (VIA) goed en vul ze waar nodig aan. Jij blijft namelijk altijd verantwoordelijk, ook bij fouten van de fiscus. De VIA geldt alleen voor één persoon. Doe je samen aangifte, tel dan dus de bedragen van je fiscale partner er zelf bij op.

Welke partner bespaart wat?

Voldoe je aan bepaalde voorwaarden dan moet je de aangifte samen met je partner doen. Door een aantal aftrekposten aan een van jullie twee toe te delen, kun je besparen. Valt een van tweeën in een hoger tarief, deel aan hem of haar dan aftrekposten zoals hypotheekrente, studie- en zorgkosten toe. Bijtellingen telt je weer bij het laagste inkomen op.

Schuiven met je voordeel

Doe je samen aangifte, dan is het slim om tijdens het invullen in het scherm ‘verdeling’ met posten te schuiven. Kies hiervoor in de aangifte bij ‘persoonlijke gegevens’ voor ‘samen aangifte doen’. Zo zie je meteen wat zo’n verschuiving van de ene naar de andere partner met de belastingsom doet.

Onuitgenodigd aangifte doen kan flink opleveren

Ook als je niet wordt uitgenodigd door de Belastingdienst, kan aangifte doen lonen. Bijvoorbeeld als jij of je partner geen inkomsten ontvangt. Dan heb je namelijk recht op uitbetaling van de maximale heffingskorting. Dat kan maximaal € 2.033 opleveren. Een mooie korting die je zonder aangifte niet krijgt. Daarbij komt dat een lager belastbaar inkomen (meer) tegemoetkomingen als zorg- of huurtoeslag kan opleveren. Ook dat kan dus de moeite lonen.

Zowel de aanschaf van je nieuwe huis als de restschuld van je oude huis levert aftrekposten op.

Oude woning, nieuwe aftrekposten

Is je huis na 27 oktober 2012 verkocht en heb je daarbij een restschuld opgelopen? De rente op die restschuld is vanaf dit jaar maximaal tien jaar lang aftrekbaar. Staat je oude huis nog steeds te koop en heb je ook al lasten van je nieuwe huis? De rente over de lening van de oude woning is nog drie kalenderjaren na het verkoopjaar aftrekbaar. Voorwaarde is wel dat het huis leeg te koop staat.

Nieuwe woning, nieuwe aftrekposten

Heb je een huis gekocht, dan zijn veel kosten aftrekbaar. Denk daarbij aan kosten voor de Nationale Hypotheek Garantie (zoals de kosten voor een bouwkundig rapport), taxatiekosten en de kosten van de hypotheekakte. Ook de advieskosten zijn aftrekbaar, met een maximum van 1,5% van de hypotheekschuld of € 3.630,-.

Uitstel kost geld

Ben je verplicht om aangifte over 2012 te doen, dan moet je dat vóór 1 april 2013 doen. Gaat dat niet lukken, vraag dan tot 1 april uitstel aan bij de Belastingdienst. Krijg je uitstel, dan heb je tot 1 september hiervoor de tijd. Je betaalt in dat geval wel rente over het aangiftebedrag.

Bekijk de uitleg

Bij de digitale aangifte kun je velden met toelichtingen openklikken. Doe dat! Zo kun je er zomaar achterkomen dat je toch recht hebt op een regeling of aftrekpost. Doe je nog aangifte op papier, dan krijg je een overzicht van de toelichtingen meegestuurd.

Vraag om middeling

Begonnen of gestopt met werken? Wisselende resultaten als ondernemer? Als je belastbaar inkomen de laatste jaren nogal schommelt, kun je via middeling een teruggave krijgen. Reken het na . Kom je in aanmerking, schrijf de Belastingdienst dan aan. Vertel welke drie jaar je wilt middelen binnen de periode van zes jaar. Stuur een berekening van de teruggave mee.

Onzekere toekomst? Betaal hypotheekruimte vooruit

Heb je een eigen huis en staat je vaste baan op de tocht? En val je met een WW-uitkering in een lagere belastingschijf? Dan is het slim om nu alvast zes maanden vooruit de hypotheekrente te betalen. Zo kun je deze rente namelijk bij een volgende aangifte in de hoogste belastingschijf aftrekken.

Pak elke aftrekpost mee

Op zorgkosten valt nog steeds het een en ander af te trekken. Denk bijvoorbeeld aan vervoer om medische redenen of huishoudelijke hulp bij ziekte. Maar ook de tandarts, traplift of een woningaanpassing is aftrekbaar. Tenminste: als de verzekering het niet vergoedt en het niet onder het eigen risico valt. Ook moet je voldoen aan een bepaalde inkomensdrempel. Maak je gebruik van een rollator? In 2012 is die voor het laatst aftrekbaar.

Vraag hulp

Dit jaar doet zo’n 60% van de Nederlanders de aangifte zelf. Maar niet iedereen is even goed met cijfers. Het zou zonde zijn als je daarom geld laat liggen. Kom je er zelf niet uit, vraag dan hulp. De gemeente, de vakbonden of eventueel de ouderenbond helpen je graag. En via 0800-0543 helpt ook de Belastingdienst zelf een handje.


Je belastingaangifte over 2012 moet vóór 1 april aanstaande bij de Belastingdienst binnen zijn. Controleer ook de vooraf ingevulde gegevens goed en laat geen enkele aftrekpost en kans op teruggave liggen.