Zakgeld geven: 5 tips van Nibud-expert Gabriëlla Bettonville

Zakgeld
door Milou Reumer
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
4825 keer bekeken

Zakgeld geven aan je kind: op welke leeftijd begin je en hoe pak je het verder aan? Gabriëlla Bettonville van het Nibud geeft 5 tips.


Gabriella: “Wij adviseren ouders met zakgeld te beginnen als het kind zo rond de 6 jaar is, dat is dus zo rond groep 3 van de basisschool. Dat is namelijk de leeftijd waarop kinderen leren lezen, tellen en rekenen. Ook kunnen ze vaak dan pas briefgeld en munten van elkaar onderscheiden. Natuurlijk kan dit per kind verschillen, maar wij van het Nibud vinden de leeftijd van 6 jaar een goede start.”

Zakgeld geven?
De top 5 tips van Gabriëlla:

1. Maak goede afspraken

“Spreek eerst samen met je kind af waar het zakgeld voor is bedoeld. Is het alleen voor cadeautjes en speelgoed of mag je kind er ook snoep van kopen? Je kunt ook een vast bedrag afspreken dat je kind wegzet in een spaarpot bijvoorbeeld.”

2. Kijk welk type je kind is

“Is je kind een echte spaarder of geeft hij of zij het geld het liefste direct uit? Dat maakt natuurlijk veel verschil. In één gezin kunnen meerdere types rondlopen. Dan kan het zijn dat je elk kind op een eigen wijze moet begeleiden in omgaan met zakgeld. Sparen is goed, maar als je kind nooit iets uitgeeft zul je ook moeten uitleggen dat geld er óók is om uit te geven. Terwijl je bij een echte ‘uitgevert’ misschien juist even op de rem moet trappen. Leg uit dat geld sparen ook nuttig is en hoe hij of zij dat kan doen.”

3. Laat je kind bijhouden wat hij of zij koopt

“Dat kan op een hele simpele manier. Namelijk gewoon door het op te schrijven. Bijvoorbeeld in een speciaal schriftje of boekje. Hierdoor staat je kind beter stil bij zijn of haar uitgaven en leert je kind echt bewust omgaan met geld.”

4. Geef altijd op hetzelfde moment zakgeld

“Kies een vast tijdstip uit en geef dán het zakgeld. Wijk niet van dat tijdstip af. Waarom? Zo leert je kind een vaste periode te overbruggen met het geld. Als je zakgeld niet structureel op het vaste moment geeft, dan leert je kind niet om een periode te overbruggen en te plannen. Later, als je kind werkt en salaris ontvangt, moet hij of zij dit immers ook kunnen.”

5. Wees duidelijk: op = op!

“Geef nooit zomaar extra zakgeld tussendoor. Want ook als je iets extra’s geeft, dan is het hele idee van ‘een periode overbruggen’ tenietgedaan. Je kind denkt dan dat hij of zij altijd voor extra geld kan aankloppen. Geef dus nooit zomaar extra zakgeld. Je kunt je kind bijvoorbeeld wel wat extra geld ‘lenen’. Maak daarbij duidelijke afspraken. Wanneer en hoe betaalt je kind het geld terug?”

Zakgeld geven… hoe pak jij dat aan als ouder? Deel je ervaringen hieronder.