Welke leverancier mag jou dit jaar van energie voorzien? Zo zit je er elk jaar warmpjes en voordelig bij

Overstappen
energie
door Bianca Lathouwers
5882 keer bekeken

In 2012 veranderde 12,7% van alle Nederlandse huishoudens en bedrijven van energieleverancier. In 2013 is dit ongeveer 6%. Sinds de energiemarkt in 2004 is vrijgegeven,  is overstappen steeds makkelijker geworden. En dat voel je ook in je portemonnee. Tenminste, als je het net zo slim aanpakt als Anita (49) uit Waalre.


Anita, getrouwd en moeder van twee opgroeiende zonen, is altijd op zoek naar mooie voordeeltjes en handige bespaartrucs. “Een beetje slim shoppen loont zeker. Of het nu om de dagelijkse boodschappen gaat of om uitgaven voor energie en zorg, je kan altijd geld besparen”, is haar overtuiging. Sinds een aantal jaar stapt Anita daarom elk jaar over van energieleverancier.

Is dat niet een heel gedoe, dat overstappen?

“Nee, helemaal niet. Dat was vroeger misschien zo, maar tegenwoordig is dat echt een fluitje van een cent. Je vergelijkt de energieleveranciers, maakt je keuze, vult via internet je gegevens in, stuurt dat door en klaar ben je. Je nieuwe energieleverancier meldt je vervolgens af bij je vorige en jij hebt zonder haperingen voordeligere energie. Je hoeft echt niet bang te zijn dat je een poos zonder stroom komt te zitten.”

Maar zoveel aanbiedingen, hoe maak je de beste keuze?

“Het eerste jaar dat ik van energieleverancier veranderde, deed ik dat zelf. Ik legde de verschillende aanbiedingen naast elkaar en koos de goedkoopste uit. Maar sinds twee jaar maak ik het mezelf nóg makkelijker. Via de Consumentenbond heb ik me aangemeld bij Energiecollectief . Zij zoeken de goedkoopste aanbieder uit. Vorig jaar bespaarde ik zo € 235 en dit jaar zo’n € 128.”

Hoe werkt dat dan?

“Je moet je voor 1 november hebben aangemeld. Dat doe je door alle nodige gegevens op de site in te vullen. Denk daarbij aan de grootte van je huishouden en je doorsnee verbruik. Eind november krijg je dan per mail aanbiedingen die voor jou interessant zijn. Je geeft je keuze door en klaar is Kees. Omdat het verbruik van alle deelnemers wordt gebundeld, scheelt zo’n collectief flink in de prijzen.“

Klinkt eenvoudig. Geen addertjes onder het gras?

“Zorg ervoor dat je overstapt op de dag dat je contract afloopt. Anders kun je voor nare verrassingen komen te staan. Je betaalt elke maand namelijk een voorschot. In de winter betaal je zo minder dan je verbruikt. Verloopt je contract in oktober en stap je in april over, dan moet je dus bijbetalen over die duurdere wintermaanden. Dat kan aardig oplopen. Om dat te voorkomen, stap ik altijd op de einddatum van mijn contract over.”

Mijn nieuwe energieleverancier beloofde de naheffing te betalen. Maar toen puntje bij paaltje kwam kon ik het toch zelf ophoesten. Dat overkomt me geen tweede keer!

Nooit jezelf hiermee in de vingers gesneden?

“Toen ik het nog zelf regelde, ben ik ook een keer te vroeg overgestapt. Maar mijn nieuwe energieleverancier beloofde de paar honderd euro die dat kostte te betalen. Mooi niet dus. Toen puntje bij paaltje kwam, was dat bedrag volgens de kleine lettertjes opeens te hoog en kon ik het zelf ophoesten. Dat overkomt me geen tweede keer. Met die leverancier ga ik ook nooit meer in zee!”

Ook al eens leuke cadeautjes gekregen met je overstap?

“Die cadeautjes zijn echt sigaren uit eigen doos. Want dan krijg je bijvoorbeeld een mooie tablet, maar zit je vervolgens wel drie jaar vast aan dezelfde prijzen bij dezelfde leverancier. Elk jaar overstappen is een stuk voordeliger. Zo kun je met het geld dat je uitspaart makkelijk zelf een tablet kopen. Dat raad ik ook iedereen aan. Inmiddels stappen ook mijn moeder en beste vriendin elk jaar over. Met alle voordelen van dien.”

Stap op het juiste moment over
In een recente aflevering waarschuwt TROS Radar voor te vroeg overstappen. Energieleveranciers informeren consumenten meestal niet hierover. Dat kan voor veel problemen zorgen als straks zowel de oude als de nieuwe energierekening betaald moet worden.

Je betaalt elke maand een gelijk voorschot op je rekening. Maar in de winter verbruik je meer energie. Stap je midden in het jaar over, dan heb je voor de winter minder betaald dan je hebt verbruikt. Met een hoge naheffing tot gevolg. Net als Anita, raadt ook Radar daarom aan om altijd een jaar na de laatste nota over te stappen. Zo weet je zeker dat je niet dubbel betaalt.


Het loont zeker de moeite om elk jaar een andere energieleverancier te kiezen. Anita doet dit al geruime tijd en dat levert haar jaarlijks een mooie bonus op. Maar er zijn wel spelregels.