Verbouwers opgelet: vraag subsidie aan!

Huis verbouwen
isolatie
door Milou Reumer
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
4014 keer bekeken

Dit artikel is inmiddels verouderd. Lees hier een actueler artikel.

Als je jouw huis gaat verbouwen kun je in sommige gevallen subsidie of korting krijgen. Hiervoor stelt de gemeente of provincie dan een potje geld beschikbaar. Zo wil de overheid verduurzaming stimuleren. Waar heb jij recht op?


Voor welke subsidies jij in aanmerking komt is afhankelijk van de provincie of gemeente waarin je woont. Er bestaan ook regelingen die landelijk van kracht zijn. Hieronder vind je een greep uit voorkomende subsidies en regelingen.

1. Verlaagd btw-tarief op arbeidskosten bij renovatie en herstel

Sinds 1 januari 2013 is het btw-tarief dat je betaalt voor arbeidsloon bij een verbouwing verlaagd van 21% naar 6%. Het tarief geldt dus niet voor materialen die je koopt of krijgt meegeleverd.

De verlaging geldt bijvoorbeeld voor plaatsing van een nieuwe keuken, badkamer, riolering, boilers of cv-installaties. Of bijvoorbeeld voor plaatsen van dubbel glas en zonnepanelen. Alle werkzaamheden waarvoor het verlaagde tarief geldt op een rij.

2. Btw terugvragen bij aanleg zonnepanelen

Heb je sinds medio 2013 zonnepanelen aangeschaft of ga je ze in de toekomst kopen? Dan kun je de te betalen btw terugvragen bij de Belastingdienst. Bij een systeem van 2000 wattpiek levert dit al snel zo’n 600 euro op.

Deze regeling is landelijk van kracht. Ga bij je gemeente na of er ook subsidieregelingen zijn voor aanschaf of aanleg van de zonnepanelen zelf.

3. Groen dak aanleggen

Een groen dak is een dak dat is begroeid met gras of planten. Een aantal gemeenten geven hiervoor een vergoeding omdat het o.a. bijdraagt aan betere isolatie van je woning. Een paar voorbeelden:

Gemeente Subsidie per m2 Max. subsidie per dak Overig
Rotterdam 30 euro -

Amsterdam-centrum

35 tot 50 euro per m2 2.000 euro -
Utrecht 30 euro (mits dit maximaal 50% van de totale som is) - Vergoeding van 200 euro voor de kosten van een berekening voor een constructeur
Nijmegen 25 euro 2.500 euro -

4. HRe-ketel kopen

Een HRe-ketel is een milieuvriendelijke combiketel die zelf elektriciteit opwekt. De ketel verbruikt minder fossiele brandstof dan een ‘normale’ cv-ketel. Voor aankoop van een HRe-ketel betaal je zo’n 11.000 euro. Tegelijk kun je met een HRe-ketel tot zo’n 20% besparen op je energiekosten. Op de lange termijn kun je deze investering dus terugverdienen. In Gelderland krijg je ook nog eens 2000 euro subsidie.

5. Zonneboiler

Een zonneboiler levert warm water op duurzame wijze (via zonne-energie). Je kunt hierdoor besparen op je energierekening. Zo kom je in Utrecht bijvoorbeeld in aanmerking voor maximaal 500 euro subsidie. Voor een Vereniging van Eigenaars geldt dat je maximaal 500 euro per zonnecollector kunt ontvangen.

6. Isolatie

Er bestaan tal van subsidieregelingen om je woning te isoleren of energiezuiniger te maken. Kijk op www.energiesubsidiewijzer.nl voor welke subsidies jij in aanmerking komt. Hieronder vind je twee voorbeelden:

Gemeente/ provincie Subsidie Voorwaarden
Gelderland Max. 500 euro Het gaat om gevel- of dakisolatie. Je kunt apart subsidie aanvragen voor HR++-glas, een type isolerend (dubbel) glas.
Amsterdam Min. 500 euro, max. 5.000 euro Je moet minstens 3.333 euro investeren in isolatie.

Tot slot

Of het nu gaat om woningisolatie, verduurzaming of andere verbeteringen aan je woning: er zijn veel mogelijkheden om subsidie te krijgen. Dit artikel laat slechts een kleine greep zien van de verschillende subsidies en de gemeenten of provincies waar je deze kunt krijgen. Kijk op www.energiesubsidiewijzer.nl of de website van jouw gemeente/ provincie voor welke subsidies jij in aanmerking komt.


Lukt het niet om subsidie aan te vragen? Of is het niet genoeg? Kies voor een lening .