Veel kleine leningen? Sluit over en bespaar euro’s! Hou alle leningen in één hand

oversluiten
euro
door Annemijn Coenen
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
227 keer bekeken

Je eigen financiën plannen is niet eenvoudig. Meestal komen inkomsten maandelijks binnen op verschillende data, waardoor je rekeningen óók verspreid over de maand moet betalen. Dan kan het snel gebeuren dat je een rekening vergeet te betalen, met alle gevolgen van dien. Hoe pak je het voortaan slimmer aan?


Veel mensen vinden het lastig om hun financiën te plannen. Je incasso’s automatisch af te laten schrijven lijkt dan de simpelste oplossing. Echter werkt dit in de praktijk vaak niet. Je inkomsten worden haast nooit op dezelfde datum uitbetaald. Denk eens aan je salaris, de zorgtoeslag of hypotheekrenteaftrek. Betaal je alle rekeningen wél tegelijkertijd, dan is het mogelijk dat je tijdelijk geen geld over hebt voor boodschappen.

Houd aflossing in eigen hand

Vandaar dat veel mensen kiezen om hun betalingen in eigen hand te houden. Daar is een strakke financiële planning voor nodig. Naast je hypotheek heb je namelijk stiekem meer dure ‘leningen’ dan je misschien denkt. Denk aan een winkelpas waarmee je in het rood kunt. Een tv op afbetaling. Een persoonlijke lening voor je auto. Het kan makkelijk gebeuren dat je een aflossing vergeet te betalen. Dat heeft grote gevolgen.

Voorkom een BKR-notering

Heb je een betalingsachterstand van meer dan twee maanden? Dan kan je op een zogenaamde ‘negatieve codering’ van het Bureau Krediet Registratie in Tiel komen te staan. Daarmee kan niet alleen een grote lening, zoals je hypotheekaanvraag, in gevaar komen. Zelfs je aanvraag voor een mobiel telefoonabonnement kan worden afgewezen. Probeer dus tijdig alle aflossingen te betalen.

Sluit kleine leningen over en betaal minder rente

Als je vaak in de problemen komt bij het aflossen, is het slim om al je ‘kleine’ leningen over te sluiten. Oversluiten betekent dat je één grotere lening afsluit waarmee je alle kleine leningen in één keer aflost. Dit kan maandelijks veel euro’s schelen. Het rentepercentage van een grotere lening ligt namelijk een stuk lager dan bij kleine leningen. En als je meerdere kleine leningen hebt, telt dat al snel op. Daarnaast hoef je per maand maar aan één aflossing te voldoen, waardoor je minder risico loopt op een negatieve BKR-codering.

En jij…

Hoe plan jij je financiën? Heb je een aantal automatische incasso’s lopen of houd je betalingen liever in eigen hand? Laat je ervaringen achter onder dit artikel.


Stiekem heb je meer kleine leningen dan je denkt. Al deze kleintjes zijn samen relatief duurder dan één grotere lening. Het is slim om deze leningen over te sluiten. Wat zijn je mogelijkheden?


google-site-verification=C8tMHGtkoDUsCZKd0DmrXExABl0i_suWO29ypFBzgIo