Sparen voor als ze 18 is

spaarrekening
door Peter Rademaker
1357 keer bekeken

De geboorte van een kind is een mooie reden om een spaarrekening te openen. Bijvoorbeeld om de studie, het rijbewijs of om een zogenaamd tussenjaar mee te financieren. Maar hoe kies je de beste rekening, en hoeveel spaar je dan?


Nagenoeg alle banken kennen een kinderspaarrekening. De ouders of grootouders die de rekening openen, krijgen vaak een leuk cadeautje mee voor de kleine. Maar, zo schrijft bijvoorbeeld vergelijkingssite independer.nl , de rente op dit soort rekeningen is vaak lager dan op reguliere rekeningen. Wat een kinderspaarrekening wel aantrekkelijk kan maken, is een bonus die de spaarders krijgen op het moment dat ze bijvoorbeeld vijf, tien of achttien worden.

Zilvervloot terug

De SNS-bank heeft zelfs het oude concept van de Zilvervloot opgepoetst. Bovenop geld dat tot de achttiende verjaardag van het kind op de rekening staat, komt nog eens een premie van tien procent.

De Consumentenbond vindt het gunstiger om geen kinderrekening te openen, maar een deposito op naam van het kind. Op de meeste kinderspaarrekeningen zitten opnamebeperkingen. En op een deposito staat het geld ook voor langere tijd vast tegen een flink hogere rente.

Maandelijks een klein bedrag sparen zorgt voor een mooi eindbedrag

Hoeveel?

Wat je moet sparen is lastig te bepalen. Sommigen zetten het hele bedrag van de Kinderbijslag apart, maar als je dat geld niet kunt missen is een of meer tientjes per maand ook een prima bedrag. Dat zou op de achttiende verjaardag geen wereldreis van een jaar kunnen financieren, maar (een deel van) het eerste collegegeld kan er vast wel van betaald worden.

Pas op met belasting

Overigens moet over het geld op de kinderrekening wel belasting worden betaald. De Belastingdienst telt van een gezin alle spaartegoeden op. Komen jullie met je spaartegoed uit boven de € 42.278 (twee personen) of € 21.139 (een persoon), dan betalen jullie over het bedrag dat je meer hebt 1,2 procent belasting. Dat heet de vermogensrendementsheffing.