Scheiden... en nu? Financiële veranderingen op een rij

Scheiden
scheiding
door Milou Reumer
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
5065 keer bekeken

Scheiden… we denken er liever niet aan. Financieel gezien breekt er vaak een spannende periode aan. Maar naast extra kosten kan het zijn dat je in aanmerking komt voor toeslagen. Wat kun je allemaal verwachten?


Iedereen weet: een echtscheiding kost geld. Hoeveel, dat hangt natuurlijk sterk af van hoeveel je zelf kunt doen, hoe de communicatie met je partner verloopt en welke professionals je inschakelt. Houd in elk geval rekening met onderstaande kosten. Lees ook het scheidingsverhaal van Willem .

Kosten

1. Advocaatkosten of mediatior

Om een echtscheiding aan te vragen bij de rechtbank heb je een advocaat of mediator nodig. Hij of zij kan jou en je partner eventueel ook helpen bij het maken van afspraken en het opstellen van een echtscheidingsconvenant.

Zijn jij en je partner het eens over de afspraken die jullie willen maken? Dan is het voordelig om samen één advocaat of mediator te nemen. Sowieso is het dan handig om de afspraken zoveel mogelijk voor te bereiden en zelf op papier te zetten. Advocaten en mediators rekenen vaak een uurtarief. Door zoveel mogelijk zelf vooraf op papier te zetten, scheelt dit uiteindelijk in tijd en daarmee automatisch in kosten.

Zijn jullie het oneens over de afspraken die jullie willen maken? Dan kan het verstandig zijn om allebei een eigen advocaat in de arm te nemen, dit kost meer geld maar jouw advocaat onderhandelt dan met de advocaat van je ex-partner. Dit kan een hoop stress wegnemen.

Naar de rechter: griffierechten betalen

2. Griffierechten

Een scheiding valt onder ‘civiel recht’: een rechtzaak waarin burgers (in dit geval jij en je partner) tegenover elkaar staan. Om zo’n civiele rechtszaak te kunnen beginnen moet je eerst griffierechten betalen. Bij strafzaken hoeft dit niet.

Hoeveel griffierechten je exact betaalt hangt af van de soort rechtszaak en je inkomen. Kijk hier voor een indicatie van de griffierechten .

Let op: heb je een geregistreerd partnerschap? Zolang je er samen uitkomt en geen minderjarige kinderen hebt, hoef je niet naar de rechter. Je hebt wel altijd een advocaat of notaris nodig om de overeenkomst (convenant) op te stellen.

3. Notariskosten: akte van verdeling

Hebben jij en je partner een koophuis en staat deze op naam van jullie beide? Een notaris kan zorgen voor de overschrijving ofwel: de akte van verdeling.

Notarissen mogen in Nederland zelf hun tarieven bepalen. Vraag dus meerdere offertes op en check vergelijkingssites voor notariskosten.

Hoeveel je betaalt voor een akte van verdeling kan dus sterk verschillen, houd in elk geval rekening met een minimumbedrag van zo’n 500 euro.

4. Spullen verdelen: nieuwe inboedel

Denk ook aan kosten voor een nieuwe inboedel. Ook als alles in goed overleg eerlijk wordt verdeeld gaat het vaak om een behoorlijk bedrag. Een nieuw bed, gordijnen, bankstel… De kosten lopen bij meubels of zaken als een nieuwe vloer(bedekking) en verf al snel op.

Afspraken maken over partneralimentatie

5. Partneralimentatie

Als jij of je ex-partner onvoldoende inkomsten hebben om van rond te komen, dan moet degene met het hoogste inkomen bijdragen in deze kosten. Dit heet partneralimentatie.

Over de hoogte van de partneralimentatie maak je samen met je ex-partner afspraken. Dit kan eventueel in overleg met een advocaat, notaris of mediator. Kunnen jullie het niet eens worden? Dan kan de rechter uitspraak doen. Er zijn wettelijk vastgestelde alimentatiebedragen die jaarlijks worden aangepast aan de loonstijgingen.

Hoelang jij of je ex-partner alimentatie moet betalen is sinds 1 juli 1994 wettelijk vastgesteld:

 • Huwelijk met kinderen: maximaal 12 jaar
 • Huwelijk zonder kinderen, langer dan 5 jaar: maximaal 12 jaar
 • Huwelijk zonder kinderen, korter dan 5 jaar,: zolang het huwelijk duurde

De betalingsverplichting stopt na deze termijn of in de volgende situaties:

 • De ontvanger zelf weer voldoende inkomsten heeft om rond te komen
 • De ontvanger hertrouwt, een geregistreerd partnerschap aangaat óf gaat samenwonen

6. Kinderalimentatie

Naast partneralimentatie bestaat er kinderalimentatie. Dit is een bijdrage voor de verzorging en opvoeding van je kind(eren). De verzorger ontvangt de alimentatie.

Net als bij partneralimentatie spreek je ook hier samen het bedrag af. De rechter beoordeelt dit. Is de overeengekomen alimentatie te laag? Dan stelt de rechter een hoger bedrag vast.

De alimentatieplicht geldt totdat het kind 21 jaar is. Is het kind tussen de 18 en 21 jaar en werkt hij/zij of ontvangt hij/zij studiefinanciering? Dan kan het te betalen alimentatiebedrag worden verlaagd.

Lager inkomen = wellicht huurtoeslag

Toeslagen

Tegelijk kom je na je scheiding wellicht in aanmerking voor toeslagen waar je eerder geen recht op had. Je fiscaal partnerschap eindigt immers. Voor welke toeslagen kom je wellicht in aanmerking?

1. Huurtoeslag

Ga ja naar aanleiding van je scheiding verhuizen naar een huurwoning? Wie weet kom je in aanmerking voor huurtoeslag. Hier gelden een aantal voorwaarden voor. De belangrijkste punten:

 • De rekenhuur ligt tussen de 229,64 euro en 710,68 euro per maand
 • Je bruto inkomen is niet hoger dan 21.950 euro per jaar
 • Je hebt maximaal 21.330 euro aan vermogen

Check hier welke voorwaarden in jouw situatie gelden

2. Zorgtoeslag

Waarschijnlijk heb je – nu je gescheiden bent – een lager inkomen. Het inkomen van je partner is immers weggevallen. Wie weet kom je daarom in aanmerking voor zorgtoeslag. Ook hier gelden een aantal voorwaarden. De belangrijkste punten:

 • Je bruto inkomen mag niet hoger zijn dan 28.482 euro per jaar (zonder toeslagpartner)
 • Je vermogen mag niet hoger zijn dan 21.139 euro
 • Je hebt een Nederlandse zorgverzekering

Tip

Verandert je inkomen? Geef dit gelijk door een de Belastingdienst. Als je inkomen hoger wordt, heb je misschien recht op minder of helemaal geen zorgtoeslag meer. De Belastingdienst zet dit niet automatisch stop. Geef je niets door? Dan moet je de zorgtoeslag later alsnog terugbetalen.

3. Kindgebonden budget

Lagere inkomens kunnen in aanmerking komen voor het kindgebonden budget. Dit is – net als zorgtoeslag en huurtoeslag - een toeslag van de Belastingdienst. Misschien verdienden jij en je partner samen wel teveel, maar nu je alleen bent kom je wellicht in aanmerking.

Hoeveel kindgebonden budget je ontvangt hangt af van je gezinssituatie en inkomen. Het (gezamenlijk) inkomen moet lager zijn dan 19.676 euro bruto per jaar. Verdien je meer? Dan ontvang je minder kindgebonden budget. Bereken hier op hoeveel jij recht hebt .

Voor alleenstaande ouders valt het kindgebonden budget in 2015 hoger uit dan voorheen. Dit komt omdat de ‘alleenstaande ouderkorting’ is komen te vervallen. Dit was een korting op je inkomstenbelasting. Ook kreeg je als alleenstaande ouder voorheen in de bijstand een hogere bijstandsuitkering, in plaats daarvan kun je nu meer kindgebonden budget krijgen: tot maximaal 3.050 euro meer.

4. Kinderopvangtoeslag

Als je werkt en je kind gaat naar een kinderopvang, kun je hiervoor kinderopvangtoeslag krijgen. Dit is inkomensafhankelijk. Als je gaat scheiden moet de kinderopvangtoeslag op naam komen te staan van de verzorgende ouder (als dit nog niet het geval is), dit kun je doorgeven aan de Belastingdienst.

Is je inkomen nu lager dan toen je nog samen was met je partner? Dan kun je waarschijnlijk meer kinderopvangtoeslag krijgen. Raadpleeg hiervoor de Belastingdienst.


google-site-verification=C8tMHGtkoDUsCZKd0DmrXExABl0i_suWO29ypFBzgIo