Samenwonen: samen voordelig smullen

Recepten
samen koken
lotte, blog, blogger
door Lotte Hamer
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
2140 keer bekeken

Een van de extra pluspunten van samenwonen is dat je met z’n tweeën een stuk voordeliger kunt leven. Zeker ook als het gaat om de dagelijkse boodschappen. Maar hoe kook je gezond, lekker, vers én voordelig voor twee personen?


Hieronder vind je een weekmenu met boodschappen voor 6 recepten (want er is elke week wel een dag dat jullie niet samen thuis eten) voor ongeveer 30 euro. Deze 30 euro is berekend met ingeschatte prijzen, dit verschilt natuurlijk per supermarkt. Ook hangt het ervan af hoeveel ingrediënten (zoals de rijst, spaghetti en kruiden) je zelf al in huis hebt.

De boodschappen:

  • 1 kilo vastkokende aardappelen
  • 1 krop ijsbergsla
  • 1 paprika
  • 1 courgette
  • 1 kleine stronk broccoli
  • 4 tomaten
  • 1 komkommer
  • 6 uien
  • bol knoflook
  • crème fraîche (200 ml)
  • 150 g geraspte kaas
  • 4 eieren
  • 300 g rundergehakt
  • 6 vissticks
  • blikje ansjovis
  • 1 blikje tonijn
  • pak rijst
  • pak spaghetti
  • 8 wraptortilla's
  • klein flesje olijfolie
  • citroensap
  • busje paprikapoeder
  • busje gemalen komijnzaad (djinten)
  • busje kerriepoeder
  • 1 blik tomatenblokjes (400 g)
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 1 blik maïs
  • zwarte olijven zonder pit

Recept 1: In­di­a­se aard­ap­pelcur­ry met ei

  • 1 ui, gesnipperd
  • halve courgette, in stukjes
  • 500 g vastkokende aardappelen, in blokjes
  • 2 tomaten, in stukjes
  • teentje knoflook, geperst
  • 1 tl gemalen komijnzaad (djinten)
  • 1 el kerriepoeder
  • 3 eieren
  • 1/3 krop ijsbergsla, in dunne reepjes
  • 2 el olijfolie
  • 1 el citroensap
  • 1 el crème fraîche

Verhit in een hapjespan 1 el olijfolie. Schep de ui, courgette, aardappelblokjes, een half knoflookteentje, tomaatstukjes, kerriepoeder en djinten in de pan en bak 2-3 min. Voeg 100 ml water toe en laat het geheel afgedekt 15-20 min. sudderen tot de aardappelen gaar zijn.

Kook intussen de eieren hard en pel ze. Meng de ijsbergsla met 1 el olijfolie, 1 el citroensap, de andere helft van het knoflookteentje, en zout en peper naar smaak tot een frisse salade.

Roer de crème fraîche door de curry en breng op smaak met zout en peper. Schep de curry in twee diepe borden. Halveer de eieren en leg 1,5 ei op elk bord. Serveer met de frisse salade.

Recept 2: Spaghetti met tonijn

  • 200 g spaghetti
  • 1 el olijfolie
  • 1 ui, gesnipperd
  • teentje knoflook, geperst
  • halve courgette, in stukjes
  • halve paprika, in stukjes
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 blikje tonijn
  • half potje zwarte olijven zonder pit
  • 2 el crème fraîche
  • 50 g geraspte kaas

Kook de spaghetti volgens de verpakking. Verhit 1 el olijfolie in een braadpan en fruit hierin de ui en knoflook. Voeg de courgette, paprika en paprikapoeder toe, bak een paar minuten mee. Laat de tonijn uitlekken. Voeg de tonijn, olijven en crème fraîche toe aan de groenten en laat goed doorwarmen. Breng op smaak met zout en peper.

Roer de saus door de spaghetti, schep in twee diepe borden en serveer met de  geraspte kaas.

Recept 3: Mexicaanse wraps

  • 2 el olijfolie
  • 1 ui
  • teentje knoflook, geperst
  • 150 g rundergehakt
  • half blik tomatenblokjes (400 g)
  • half blik maïs
  • 2 tl paprikapoeder
  • 1 tl gemalen komijnzaad (djinten)
  • 1 el crème fraîche
  • 1 el citroensap
  • 4 wraptortilla's
  • 1/3 krop ijsbergsla, in dunne reepjes
  • halve komkommer, in stukjes
  • 50 g geraspte kaas

Verhit 1 el olijfolie in een grote koekenpan. Fruit de ui en een half teentje knoflook, voeg het gehakt toe en bak dit op hoog vuur al omscheppend bruin. Voeg de tomatenblokjes, maïs, paprikapoeder en djinten toe, laat op laag vuur doorwarmen. Roer 1 el crème fraîche door de gehaktsaus en breng op smaak met zout en peper.

Maak een dressing van olijfolie, de andere helft van de knoflook, citroensap, zout en peper en schep deze om met de ijsbergsla en komkommer. Verwarm de tortilla's volgens de verpakking. Schep gehaktsaus en geraspte kaas op de tortilla's en rol ze op. Serveer met de salade.

Recept 4: Vissticks met aardappeltjes uit de oven

  • 6 vissticks
  • 500 vastkokende aardappelen
  • 1 tl kerriepoeder
  • 1 tl paprikapoeder
  • 3 el olijfolie
  • 1 kleine stronk broccoli, in roosjes

Verwarm de oven voor op 200 °C. Snijd de aardappelen in kleine blokjes en kook deze in ruim water ongeveer 8 minuten. Giet de aardappels goed af in een vergiet. Doe de aardappelblokjes terug in de pan. Roer in een schaaltje kerrie- en paprikapoeder, en peper en zout naar smaak door 2 el olie. Meng de kerriesaus door de aardappelblokjes.

Verdeel de aardappelblokjes over de bakplaat en rooster ze in de voorverwarmde oven in ca. 20 minuten. Bak de vissticks in 1 el olijfolie in een koekenpan.

Kook de broccoli in ongeveer 5 minuten beetgaar. Serveer de vissticks met broccoli en kerrieaardappeltjes uit de oven.

Recept 5: Tortilla-pizza’s

  • 4 wraptortilla's
  • half blik tomatenblokjes (400 g)
  • 1 blikje tomatenpuree
  • teentje knoflook, geperst
  • half potje zwarte olijven zonder pit, in stukjes
  • halve paprika, in stukjes
  • 1 ui, gesnipperd
  • blikje ansjovis
  • 50 g geraspte kaas
  • 1/3 krop ijsbergsla, in dunne reepjes
  • 4 el crème fraîche

Oven voorverwarmen op 200 °C. Meng de tomatenblokjes, tomatenpuree, knoflook, en zout en peper naar smaak. Wraptortilla's bestrijken met de saus. Tortilla-pizza’s bestrooien met paprika, ui, olijfstukjes, ansjovis en tot slot geraspte kaas. Pizza's ca. 8 minuten bakken.

Serveer de hete pizza’s met een handje ijsbergsla en lepel crème fraîche er bovenop.

Recept 6: Burgertjes met rijstsalade

  • 150 g rijst
  • 2 tomaten
  • halve komkommer
  • half blik maïs
  • 2 uien
  • 1 el olijfolie
  • 2 tl paprikapoeder
  • 1 tl gemalen komijnzaad (djinten)
  • 1 tl kerriepoeder
  • 1 el citroensap
  • 150 g rundergehakt
  • teentje knoflook, geperst
  • 1 ei, losgeklopt

Bereid de rijst volgens de verpakking. Snijd de komkommer en tomaten in stukjes, en snipper 1 ui. Schep de groenten met de maïs door de rijst, evenals de 1 tl paprikapoeder, 1 tl djinten, een half teentje knoflook, olijfolie, citroensap, en peper en zout naar smaak.

Snipper de tweede ui en voeg deze toe aan het gehakt. Voeg 1 tl paprikapoeder, 1 tl kerrie, de andere helft van het teentje knoflook, en peper en zout naar smaak toe. Kneed goed door. Voeg het losgeklopte ei toe. Vorm 4 balletjes en duw ze een beetje plat. Verhit olijfolie in een koekenpan en bak de burgertjes in 15 min. rondom gaar.

Serveer de burgertjes met de rijstsalade.