Op zoek naar een voordelige tweedehands auto Grotere vraag, kleiner aanbod

auto
door Bianca Lathouwers
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
918 keer bekeken

Let op

Dit artikel is inmiddels verouderd. Het is goed mogelijk dat de informatie inhoudelijk niet meer klopt. Houd hier svp rekening mee.

Ook in autoland is de crisis te merken. Er staan steeds minder tweedehands auto’s te koop. En de auto’s die te koop staan, worden steeds duurder. Vooral de kleine auto’s. Hoe komt dat en hoe vind je toch een voordelig tweedehandsje?


BOVAG onderzocht onlangs de tweedehands automarkt . Hieruit blijkt dat het aanbod van occasions sterk is gedaald. Nu staan er zo’n 308.000 tweedehands auto’s te koop. Dat is zowat tien procent minder dan vorig jaar. Een oorzaak hiervoor is snel gevonden. Mensen hebben minder geld en geven daarom minder uit. En dus rijden we langer door in onze oude auto.

We rijden kleiner en zuiniger

Vroeger ruilden we een auto gemiddeld na drie jaar in. Tegenwoordig wachten we langer, soms wel acht jaar. En kiezen we als vervanging een kleine, zuinige auto. Waardoor dat aanbod daalt en de vraagprijzen stijgen. Door de crisis worden er ook steeds minder auto’s geleased, ook dat tweedehands aanbod daalt dus. De makkelijkste oplossing is om zelf langer in je auto te blijven rijden. Maar er zijn ook andere mogelijkheden.

Crisis is kansen!

Juist nu iedereen de hand op de knip houdt, zijn autodealers sneller bereid mooie akkoordjes te sluiten. Onderhandel met verschillende dealers en maak tijdens je koopgesprekken ook duidelijk dat je met meerdere aanbieders in gesprek bent. Zo kun je nog best een leuke deal aangeboden krijgen.

Zoek het over de grens

Het kan de moeite lonen om over de grens naar een tweedehandsje te kijken. Zeker in Duitsland zijn ‘jonge occasions’ voordeliger. Dat kan zelfs oplopen tot 50%. Dat komt door de verplichte BPM die Nederlandse auto’s duurder maken. Ook op geïmporteerde tweedehands auto’s betaal je BPM. Maar hoe ouder de auto is, hoe lager dat bedrag wordt. Duitse auto’s vanaf drie jaar oud worden zo een stuk aantrekkelijker.

Contant voordeel

Vaak ben je het goedkoopst uit als je contant betaalt. Bijvoorbeeld met je spaargeld. Maar misschien heb je dat spaargeld niet of wil je het hier niet aan besteden. Een persoonlijke lening biedt dan wellicht uitkomst. Let wel op dat je de looptijd afstemt op de levensduur van je auto. Zo is de lening afgelost als je je auto weer moet vervangen.


Kleine, zuinige occasions worden steeds schaarser en duurder. Breed onderhandelen, cash betalen en het buitenland bieden kansen.


Ook voor tweedehands auto's bestaan leningen. Kijk hier welke leningen dat zijn.