Lesley: "Ondanks de opzegvergoeding ben ik toch overgestapt"

Pingelweek
pingelen energie
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
228 keer bekeken

De één maakt er een sport van om te pingelen, de ander is tevreden en blijft liever bij de goede oude leverancier. Maar levert pingelen je op? Lesley (45) pingelde bij zijn energieleverancier. Hij vertelt.


“Ik bel niet snel op naar leveranciers voor korting. Een voorbeeld: toen mijn vrouw en ik ons huidige koophuis betrokken sloten we een energiecontract af. Dat is inmiddels 15 jaar geleden. We hebben dit energiecontract sindsdien onveranderd gelaten. Pas vorig jaar belde ik op om te horen of er korting mogelijk was.

Ik heb in 15 jaar nooit gepingeld, deels uit gemakzucht

Tevreden over het contract

Dat ik nooit eerder heb opgebeld, komt deels voort uit gemakzucht. Ons energiecontract werd elk jaar vanzelf verlengd. Dat werkte prima voor ons. We hadden er geen omkijken naar. Bovendien waren we altijd tevreden over de gang van zaken. Wij betaalden de contractkosten, zij leverden energie. Prima.

Goede ervaringen met pingelen

Dat veranderde naarmate ik vaker hoorde dat pingelen bij de eigen energieleverancier of helemaal overstappen loont. Familie en vrienden hadden goede ervaringen met pingelen.

Goede voorbereiding

Voordat ik opbelde struinde ik de websites van andere energieleveranciers af. Daar zag ik al goedkopere contracten dan ons huidige contract. Ook keek ik op de website van onze eigen leverancier. Wat bleek? Nieuwe klanten kregen een aanbod dat twee tientjes lager ligt dan het maandbedrag dat wij nu betalen!

30 euro korting per maand

Toen ik opbelde kreeg ik een vriendelijke medewerker aan de telefoon. Ik vroeg hem waarom ik als trouwe klant méér contractkosten moest betalen dan nieuwe klanten. De medewerker reageerde begripvol en kwam direct overstag met een aanbieding. Helaas was dit nog 15 euro duurder dan een prijs die ik bij een ander energiebedrijf had gezien.

Plotseling moest ik een 'opzegvergoeding' betalen...

Opzegvergoeding betalen

Ik gaf aan dat ik beter kon overstappen. De medewerker vertelde dat dit inderdaad tot de mogelijkheden behoorde. Wel moest ik dan een ‘opzegvergoeding’ betalen, omdat mijn huidige contract pas over één jaar afliep. Energiebedrijven mogen je dan een boete (de opzegvergoeding) geven.

Toch overgestapt

Eerst schrok het me een beetje af. Van een opzegvergoeding had ik nog nooit gehoord. Toen bleek dat het bedrag ‘maar’ 100 euro bleek te zijn. Ik rekende uit dat ik die opzegvergoeding er al na een paar maanden uit zou hebben als ik zou overstappen. Dat heb ik dus gedaan!

Pingelen werkt

Eerlijk gezegd houd ik er niet van om te vragen om korting. Ik vind het best een beetje gek om te doen, maar ik moet zeggen dat het wel in je voordeel werkt. Ik heb verder niet echt een tip voor anderen. Ik zou zeggen: bel gewoon op en kijk wat er gebeurt! In mijn geval ging het best moeizaam. Ik ben uiteindelijk zelfs helemaal overgestapt omdat het bij mijn huidige leverancier niet voordeliger bleek. Het loont in elk geval de moeite. Misschien heb jij die korting zo in je zak.”