Krijg jij geld terug van de Belastingdienst? (2) Studenten opgelet

Belastingaangifte voor studenten
geld, munten, briefgeld, euro
door Milou Reumer
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
2287 keer bekeken

Het is mogelijk dat de genoemde bedragen in dit artikel inmiddels niet meer actueel zijn. Houd hier svp rekening mee.

Uit onderzoek van het Nibud blijkt dat veel studenten geen aangifte doen. Dat is zonde, want als student kun je al snel geld terugkrijgen van de Belastingdienst.


Studie zelf betalen

Je hebt recht op teruggave als je zelf je studiekosten betaalt. De totale kosten (min eventuele vergoedingen) moeten hoger zijn dan 250 euro. De eerste 250 euro mag je dus niet aftrekken. Alle kosten daarboven wél. Het gaat dan om kosten zoals studieboeken, collegegeld en ‘duurzame goederen’ zoals een laptop voor de studie.

Bijbaan

Ook als je niet zelf je studiekosten betaalt valt er nog iets te halen bij de Belastingdienst. Heb je een bijbaan, vakantiewerk of stageplek? Dan betaal je misschien te veel loonbelasting. Dat komt omdat de Belastingdienst er vanuit gaat dat je het hele jaar door werkt. In het geval van studenten is dat vaak niet zo.

De belasting die je dan teveel betaalt kun je terugkrijgen. Gemiddeld krijgen jongeren hierbij elk jaar zo’n 250 euro terug. Het kan zelfs oplopen tot 850 euro. Vergeet dus niet om aangifte te doen.

Reken hier uit hoeveel jij kan terugkrijgen .


Als student kun je vrijwel altijd geld terugkrijgen via de belastingaangifte. Als je een bijbaan of vakantiebaan of stageplek hebt bijvoorbeeld.


google-site-verification=C8tMHGtkoDUsCZKd0DmrXExABl0i_suWO29ypFBzgIo