Koopwoning en belastingaangifte: 5 tips

Aftrekposten
huis
door Milou Reumer
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
795 keer bekeken

Heb jij een koopwoning? Doe je voordeel met onderstaande tips voor de aankomende belastingaangifte.


1. Hypotheekrenteaftrek

Over je hypotheek betaal je rente. Deze kun je aftrekken. Heb je een fiscaal partnerschap? Kies dan zelf waar jullie de aftrekpost onderbrengen. In het geval van hypotheekrenteaftrek pakt de teruggaaf het voordeligst uit bij degene met het inkomen met het hoogste belastingtarief. Die persoon kan de hypotheekrenteaftrek namelijk tegen een hoger tarief aan inkomstenbelasting aftrekken.

2. Net gekocht? Eenmalig aftrekken!

Notaris- en taxatiekosten, afsluitprovisieā€¦ Heb jij in 2014 een huis gekocht? Dan kun sommige kosten rondom de koop van de woning onder voorwaarden aftrekken bij de Belastingdienst. De belangrijkste punten:

  • Notariskosten
  • Taxatiekosten (t.b.v. een lening)
  • Afsluitprovisie
  • Kadastrale rechten hypotheekakte
  • Kosten van nieuw- of verbouwdepot
  • Boeterente bij oversluiten
  • Bouwrente over periode na sluiten voorlopige koopovereenkomst
  • Kosten voor aanvraag van NHG

3. Net verkocht met overwaarde? Let op!

Als je je huis net hebt verkocht kan het voorkomen dat de opbrengst hoger is dan de eigenwoningschuld. Dit heet de overwaarde. Hier houdt de Belastingdienst rekening mee. Als je verhuist naar een andere koopwoning mag je enkel de rente aftrekken die je hebt betaald over de aankoopprijs van de nieuwe woning verminderd met de overwaarde.

4. Twee koophuizen

Staat je vorige huis nog te koop maar heb je ondertussen al een andere woning gekocht (eventueel nog in aanbouw of leegstaand)? Dan mag je de hypotheekrente van je te koop staande woning nog 3 jaar lang aftrekken.

Verhuur je de woning tijdelijk aan anderen? Dan heb je geen recht op de aftrek.

5. Restschuld

Blijf je na verkoop van je woning achter met een restschuld? De rente hierover kun je vanaf dit jaar 15 jaar lang aftrekken, voorheen kon dit tot 10 jaar. De regeling geldt voor restschuld die is ontstaan tussen 29 oktober 2012 t/m 2017.

Bron: dft.nl


google-site-verification=C8tMHGtkoDUsCZKd0DmrXExABl0i_suWO29ypFBzgIo