“Kan ik de energierekening straks nog wel betalen?” Eén op de vijf huishoudens maakt zich zorgen

Energiekosten
door Milou Reumer
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
1374 keer bekeken

Dit artikel is inmiddels verouderd. Actueler nieuws over je energiekosten lees je hier.

Ongeveer 20% van de Nederlandse huishoudens is bang de aankomende maanden de energierekening niet meer te kunnen betalen. Ook weet 50% niet of ze aan het eind van het jaar geld terugkrijgt of juist moet bijbetalen. Dat blijkt uit onderzoek van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal.


Onderzoeksbureau GfK voerde het onderzoek uit onder 1061 Nederlandse huishoudens. Vooral huurders, mensen met lagere inkomens en lager opgeleiden maken zich zorgen of zij de energierekening ook straks nog kunnen blijven betalen. Zij verwachten dat ze hiervoor in de toekomst moeten bezuinigen op andere kostenposten.

Zelf energie besparen

De meeste ondervraagden zijn nu dan ook actief bezig om zelf energie te besparen in huis. Het gaat dan vooral om de aanschaf van energiezuinige apparaten, bewust omgaan met warm water en elektrische apparaten volledig uitschakelen. 70% van de ondervraagden is van plan om hier volgend jaar mee te starten.

Week van de Energierekening

Van 14 tot en met 20 oktober vindt de Week van de Energierekening plaats. Om consumenten te helpen bij energiebesparing én om inzicht te geven in de eigen energierekening. Huishoudens kunnen online checken of hun energieverbruik hoog of laag is en krijgen passende bespaartips. Ook kan advies op maat worden aangevraagd.

De Week van de Energiebesparing is een initiatief van Milieu Centraal, Vereniging Eigen Huis, de Nederlandse Woonbond, VvE Belang, Vastgoed Belang, VACpunt Wonen en het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.