Je loonstrookje: wat kun je verwachten?

Salaris 2014
door Milou Reumer
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
1865 keer bekeken

Dit artikel is inmiddels verouderd. Wil je weten wat je de komende tijd financieel te wachten staat? Houd hier het actuele nieuws rond Prinsjesdag in de gaten.

De meeste Nederlandse werknemers gaan er dit jaar in koopkracht op vooruit. Dit blijkt uit onderzoek van loonstrookverwerker ADP. Hoe zit het met jouw loonstrookje?


Veel mensen houden dit jaar netto meer over van hun salaris. Dit komt door aangepaste wet- en regelgeving. Zo is het belastingtarief in de eerste schijf verlaagd en zijn de arbeidskorting en algemene heffingskorting* inkomensafhankelijk geworden. Dat is niet voor iedereen goed nieuws: mensen met een hoger inkomen krijgen daardoor juist mínder korting op hun belasting.

Minimuminkomen

Verdien jij tot 1.750 euro bruto per maand? Dan zit je waarschijnlijk goed. Lagere inkomens gaan er namelijk het meest op vooruit met zo’n 55 euro netto per maand:

  • Je betaalt minder belasting: het tarief in de eerste schrijf is verlaagd van 37% naar 36,25%
  • De maximale arbeidskorting gaat omhoog: van 374 euro naar 2.097 euro
  • Algemene heffingskorting is gestegen: van 102 euro naar 2.103 euro

Hogere inkomens

Bij een hoger inkomen levert je wellicht juist salaris in:

  • De algemene heffingskorting wordt inkomensafhankelijk: hogere inkomens krijgen minder korting en betalen dus meer belasting
  • De arbeidskorting wordt verlaagd voor werknemers die méér dan 40.000 euro per jaar verdienen: je krijgt minder korting en betaalt dus meer belasting. *bron: Belastingdienst

Een voorbeeld: bij een maandsalaris van 6.500 euro heb je zo’n 52 euro per maand minder te besteden.

Gepensioneerden

Als je met pensioen bent houdt je onderaan de streep waarschijnlijk iets meer over dan vorig jaar:

Je betaalt minder belasting: het tarief in de eerste schrijf is verlaagd
De premie voor de ZVW (zorgverzekeringswet) die je als gepensioneerde zelf moet betalen is dit jaar verlaagd

Pensioenpremies verschillen sterk

De meeste lonen stijgen dus. Toch kunnen er tussen verschillende sectoren verschillen zijn. Dit komt voornamelijk door de pensioenpremies. De premie die je betaalt is namelijk afhankelijk van de sector waarin je werkt. Zo kan het voorkomen dat je als hogere inkomen in de ene sector geld inlevert, terwijl je er in een andere sector juist op vooruit gaat.

Let op: reken je niet te rijk

Hoewel het eerste loonstrookje gunstige vooruitzichten biedt, waarschuwt het Nibud mensen met een bruto inkomen onder de 2.500 euro. Volgens het Nibud klopt het dat je onderaan de streep meer overhoudt van je salaris. Maar tegelijk betalen veel mensen wel méér zorgpremie. En houd ook rekening met zaken zoals inflatie. Hierdoor betaal je bijvoorbeeld meer geld voor de dagelijkse boodschappen.

Alleen het salaris op je loonstrookje zegt dus niet alles. Op de website van Wijzer in geldzaken kun je uitrekenen welke financiële gevolgen al deze veranderingen voor jou persoonlijk heeft. Klik hier om naar de tekentool te gaan .

*Korting op de belasting volksverzekering die je als werknemer in Nederland betaalt.