Je huis verhuren voor vakantie.. To do, or not to do?

Tijdelijke vakantieverhuur
huis
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
6313 keer bekeken

Als je op vakantie gaat let je liever niet op de kleintjes. Dan is het prettig als je de (hoge) vakantiekosten deels kunt terugverdienen. Zo kiezen steeds meer vakantiegangers ervoor om hun kamer, appartement of woning tijdelijk te verhuren.


Er bestaan verschillende sites waar je jouw woning te huur aan kunt bieden. Twee bekende voorbeelden zijn wimdu.nl en airbnb.nl. Je bepaalt zelf de huurprijs per nacht, die dan ook sterk per woning verschillen. Zo betaal je voor een appartement in Rotterdam (50 m2) bij de ene verhuurder 77 euro per nacht, bij de ander betaal je 44 euro per nacht. Sommige aanbieders bieden hun woning aan voor meer dan 100 euro per nacht.

Risico’s van verhuren

Je kunt dus zeker een groot deel van je vakantiekosten terugverdienen met tijdelijke verhuur via een verhuursite. Een ander voordeel is dat je huis bewoond is tijdens de vakantie. Dat verkleint over het algemeen het risico op inbraken. Tegelijk zijn er ook een paar risico’s waar je rekening mee kunt houden.

Weet wie je in huis haalt: bekijk de ervaringen van andere verhuurders op de site

De logees

Wie haal je eigenlijk in huis? Daar kom je vaak pas achter als je terugkomt van vakantie… Je wilt natuurlijk dat jouw gasten zich netjes gedragen. Op de meeste verhuursites kun je als verhuurder je gasten beoordelen. Bekijk die voordat je iemand uitnodigt in je woning. Denk ook aan je buren: het is niet prettig als ze overlast ervaren en niet weten wat er aan de hand is. Stel ze op de hoogte van de tijdelijk huurders.

Toeristenbelasting en andere voorwaarden

Het is niet overal zomaar toegestaan om je woning te verhuren. Zo moet je vaak toeristenbelasting betalen over de inkomsten die je ontvangt. Soms hebben gemeenten specifieke regels. Zo mag je jouw woning in de gemeente Amsterdam maximaal twee maanden per jaar verhuren. Raadpleeg jouw gemeente of er wellicht specifieke voorwaarden gelden.

Gevolgen voor je verzekering

Waarschijnlijk heb je een inboedelverzekering en - bij een koophuis - een opstalverzekering (brand, blikseminslag, inbraak, stormschade etc.). Verhuur je de woning aan anderen? Dan ben je dit vaak verplicht om te melden aan de verzekeraar. Soms betaal je dan meer premie, omdat de verzekeraar ervan uitgaat dat hij meer risico loopt op schade. Als je de verzekeraar niet op de hoogte stelt van de huurders en ze maken schade, dan bestaat er een kans dat de verzekeraar het bedrag niet uitkeert. Ga dus altijd even na hoe jouw verzekeraar hiermee omgaat.

Bij Wimdu en Airbnb ben je standaard gratis verzekerd

Bij verhuursite Wimdu ben je overigens standaard verzekerd tegen inboedel- en brandschade of andere schade door toedoen van de gast. Je bent dan verzekerd tot 500.000 euro. Schades tot 150 euro moet je met de huurder onderling afhandelen. De website Airbnb.nl vergoedt tot een bedrag van 700.000 euro. Deze verzekering is net als bij Wimdu gratis.

Toestemming van je verhuurder

Woon je in een huurhuis? Het is lang niet altijd toegestaan om je woning tijdelijk te verhuren aan derden. Vraag dus eerst om toestemming van je verhuurder. Doe je dat niet en klagen de buren vanwege overlast of komt je verhuurder er op een andere manier achter? Dan kan dat vervelende gevolgen hebben, zoals een boete.

Toestemming van de bank

Strikt genomen moet je de bank of geldverstrekker van je hypotheek inlichten als je jouw woning verhuurt. Dit doet lang niet iedereen. Net als bij de verhuurder hoeft dit geen probleem te zijn zolang er niets voorvalt. Dat wordt anders als de bank erachter komt. Zorg dat je weet welke regels gelden bij jouw bank of geldverstrekker.

Geef de verhuurinkomsten aan bij de Belastingdienst

Aangeven bij de Belastingdienst

Strikt genomen moet je de inkomsten die je ontvangt over de verhuur deels (70%) aangeven bij de Belastingdienst. Dit kun je tijdens de jaarlijkse belastingaangifte doen onder het kopje ‘inkomsten uit tijdelijke verhuur’.

Kortom: je woning tijdelijk verhuren als je zelf op vakantie gaat kan financieel aantrekkelijk zijn. Je kunt algauw 50 - 100 euro vragen per nacht. Tegelijk moet je wel rekening houden met je buren, verzekeringsmaatschappij, gemeente, jouw eigen verhuurder of de hypotheekverstrekker. Bereid je dus goed voor, zodat je na je vakantie niet voor onverwachte verrassingen komt te staan.

Bronnen: Airbnb.nl, Wimdu.nl


google-site-verification=C8tMHGtkoDUsCZKd0DmrXExABl0i_suWO29ypFBzgIo