Ik koop een huis en een testament? 5 voordelen van een testament

testament
testament
door Annemijn Coenen
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
1283 keer bekeken

Bij het kopen van je eerste huis is het slim om met je partner een samenlevingscontract af te sluiten. Zo zijn er zaken geregeld mocht een van jullie tweeën plotseling overlijden. Eenmaal bij de notaris kom je vaak voor nóg een vraag te staan: wil je ook een testament laten opstellen? Wat zijn de voordelen?


Als je komt te overlijden zonder dat je iets geregeld hebt, bepaalt de wet wie jouw erfgenamen zijn. Ook regelt de wet hoeveel elk van jouw erfgenamen erven. Het is prettig als je zelf kunt bepalen aan wie je jouw vermogen en bezittingen wilt nalaten. Bijvoorbeeld aan je partner die (nog) geen familie van jou is. Daarvoor is een testament bedoeld.

Testament versus samenlevingscontract

Het opstellen van een rechtsgeldig testament is prijzig. Een goedkoop en eenvoudig testament kost een paar honderd euro. De prijs hangt af van de ingewikkeldheid van het document en het werk dat een notaris erin moet stoppen. Een notarieel samenlevingscontract legt ook bepaalde afspraken vast, dus wat is het voordeel van een testament?

1. Partner erft óók privé-goederen

Met een samenlevingscontract erf je maar gedeeltelijk van elkaar. Je kunt in een samenlevingscontract een zogenoemd verblijvingsgeding laten opnemen. Dat betekent dat, in geval van overlijden, je partner de enige eigenaar wordt van de gemeenschappelijke eigendommen. Denk aan jullie huis of het saldotegoed op jullie gezamenlijke spaarrekening. Je erft dus alleen gemeenschappelijke eigendommen. Privé-goederen zoals een auto of saldo van je privérekening komen zonder testament bij kinderen of ouders terecht.

2. Pleegkinderen of stiefkinderen erven hun deel

In een samenlevingscontract kun je, in geval van overlijden, geen afspraken over kinderen vastleggen. Biologische kinderen zijn volgens de wet jouw eerste erfgenamen. Zij erven automatisch hun erfdeel. Pleeg- of stiefkinderen zijn officieel geen bloedverwant. Als je geen testament hebt, dan erven zij niets.

3. Voogdij over kinderen houd je zelf in de hand

Zoals eerder gezegd kun je in een samenlevingscontract geen afspraken maken over kinderen. In een testament kun je vastleggen wie de zorg voor minderjarige kinderen op zich neemt als beide ouders er niet meer zijn. Dit vastleggen geeft houvast in een moeilijke rouwperiode.

4. Privé-goederen kun je vastleggen

Heb je speciale privé-goederen in gedachte voor bepaalde erfgenamen? Bijvoorbeeld je trouwring voor je dochter, of dat kunstwerk voor je vader? Dit moet je echt in een testament vastleggen. Dit zorgt voor duidelijkheid na je overlijden en voorkomt ruzies over loze beloften.

5. De nalatenschap is direct opeisbaar

In het geval dat je partner in een verzorgingshuis zit, heeft het op laten stellen van een testament nog een voordeel. Door een testament kun je de erfenis direct opeisen, waardoor de eigen bijdrage van de langstlevende in het verzorgingshuis omlaag kan.

Kortom…

Een samenlevingscontract voldoet als je ongetrouwd bent en allebei nog geen gerichte toekomstplannen hebt. Met een samenlevingscontract heeft de langstlevende partner recht op de gemeenschappelijke goederen. Privé-goederen gaan naar de familie. Wil je zekerheid dat je erfenis óók verdeeld wordt over je partner, vrienden of andere niet-bloedverwanten? Dan is een testament een goede keuze.

Ben je van plan om een testament te laten opstellen? Houd er rekening mee dat notarissen verschillende tarieven hanteren. Het vergelijken van meerdere notarissen loont.


Als je komt te overlijden zonder dat je iets geregeld hebt, bepaalt de wet wie jouw erfgenamen zijn. In een testament bepaal je zelf aan wie je jouw vermogen en bezittingen wilt nalaten. Bijvoorbeeld aan je partner die (nog) geen familie van jou is.


google-site-verification=C8tMHGtkoDUsCZKd0DmrXExABl0i_suWO29ypFBzgIo