Ik ga op reis en neem mee... Een voordelige reisverzekering!

Reisverzekeringen
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
476 keer bekeken

Eindelijk, het is tijd om de vakantie te boeken! Wil je daarbij ook een reisverzekering afsluiten? Ontdek waar jij op kunt letten.


Welke reisverzekering passend en voordelig is, dat hangt onder andere af van de soort vakantie:

  • Kortlopende reisverzekering
    Dit is vaak de voordeligste optie bij vakanties van 21 dagen of korter.
  • Doorlopende reisverzekering
    Dit is vaak de voordeligste optie bij vakanties langer dan 21 dagen, óf als je vaker in het jaar van huis gaat. Ook uitjes en weekendjes weg in Nederland vallen hieronder.

Wil je verzekerd zijn binnen Nederland, Europa of kies je werelddekking?

Welke dekking kies je?

Je kiest uit verschillende dekkingen. Wil je verzekerd zijn binnen Nederland, Europa of kies je voor wereldwijde dekking? Let op, dekking binnen Europa geldt ook voor Madeira en de Canarische Eilanden, én voor landen buiten Europa die aan het Middellandse Zeegebied grenzen: Marokko, Tunesië, Algerije, Libië, Egypte, Israel, Libanon en Aziatisch Turkije.

Daarnaast liggen sommige landen deels in Europa en deels daarbuiten, zoals Rusland. Vaak geldt dan voor het ene deel Europadekking, en voor het andere deel werelddekking. Vraag aan je verzekeraar welke regels er precies gelden.

Afsluitkosten

Veel verzekeraars vragen afsluitkosten. Hoe hoog deze zijn verschilt. De kosten lopen uiteen van 0 tot en met 10 euro. Dus let op. Een verzekering met een lage premie lijkt aantrekkelijk, maar door eventuele afsluitkosten kan die verzekering alsnog duurder uitvallen. Soms blijkt een reisverzekering met een hogere premie zelfs voordeliger, omdat er géén afsluitkosten zijn.

Voor actieve vakanties sluit je vaak een aparte verzekering af, zoals wintersport

Wintersport en duiken

Dekt een standaard reisverzekering álle soorten vakantie? Nee. Voor actieve vakanties moet je meestal een aparte verzekering afsluiten, zoals voor wintersport, een duikvakantie of berg- of vliegsporten. Dat komt omdat je bij zulke vakanties meer kans hebt op ongelukken.

Annuleringsverzekering

Vaak wordt gedacht dat je met een annuleringsverzekering de vakantie zomaar kunt annuleren, en dat de kosten altijd worden gedekt. Dat is lang niet altijd zo. In de voorwaarden staat in welke gevallen de kosten wél worden vergoed. In de praktijk komt het er meestal op neer dat verzekeraars de annuleringskosten dekken in heel specifieke gevallen, zoals bij overlijden of ernstige ziekte van een naaste familielid.

Eigen risico zorgverzekering

Bedenk je ook dat het eigen risico van de zorgverzekering (350 euro) lang niet altijd wordt afgedekt door de reisverzekering. Dit eigen risico geldt dus niet alleen in Nederland, je neemt het ook mee naar het buitenland. Als je dan een ongeluk krijgt en medische hulp nodig hebt, kan de rekening hoog oplopen. Zéker als je een vrijwillig eigen risico hebt dat hoger is dan de verplichte 350 euro.

Dekking medische kosten

Vanuit de basis zorgverzekering worden de kosten voor spoedeisende hulp in het buitenland al vergoed. De zorgverzekering vergoed alléén de kosten die je ook in Nederland kwijt zou zijn. Ga je naar een land waar de kosten voor medische hulp veel hoger liggen dan in Nederland (bijvoorbeeld de VS)? Dan kan een aanvulling voor medische kosten slim zijn. Ook als je verzekerd wilt zijn voor niet-spoedeisende medische hulp in het buitenland, is een dekking voor medische kosten nuttig.

Bagage

Je kunt ervoor kiezen je bagage te laten dekken. Of dit echt nodig is, valt te bezien. Neem je niet of nauwelijks waardevolle spullen mee? Dan is het niet altijd zinvol. Neem je wel veel kostbare spullen mee? Let erop dat voor duurdere spullen zoals brillen, elektronica en sieraden soms een maximale vergoeding geldt (vaak zo tussen de 1000 en 1500 euro). Bovendien betaal je soms ook een eigen risico, vaak ligt dit bedrag tussen de 0 en 100 euro.

Controleer op overlap

Tot slot kan het zijn dat de dekking van je reisverzekering overlapt  met je zorg- auto- of rechtsbijstandverzekering. Een voorbeeld: als je al een rechtsbijstandverzekering hebt, hoef je niet nog eens een module rechtsbijstand in de reisverzekering af te sluiten. Kijk hier goed naar en voorkom zo dubbele kosten.

Verschil in dekking

Welke schades precies worden gedekt, dat kan per verzekeraar nogal eens verschillen. Vergelijk daarom vooraf eerst meerdere verzekeringen met elkaar.


google-site-verification=C8tMHGtkoDUsCZKd0DmrXExABl0i_suWO29ypFBzgIo