Esther: “Ik bedonder kledingwinkels” Mijn Geldgeheim

Mijn Geldgeheim
door Martine Etten
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
6015 keer bekeken

Een Geldgeheim… we hebben er allemaal wel één. In deze rubriek vertellen anderen hier openhartig over. Deze week het geheim van Esther (32).


Wat is jouw Geldgeheim?

“Als eigenaresse van een schoonheidssalon is het belangrijk om netjes en verzorgd voor de dag te komen. Voor mijn werk moet ik regelmatig naar één of andere beurs of evenement. Daar sta ik dan als vertegenwoordiger van mijn bedrijf. Een erg belangrijke taak. Ik verdien helaas niet genoeg om telkens nieuwe kleding aan te schaffen. Toch koop ik al jaren nieuwe kleding. Die kleren draag ik één keertje naar een evenement om ze direct daarna weer terug te brengen.”

Hoe vaak koop je nieuwe kleding en wat koop je?

“Twee of drie keer per maand koop ik op deze manier nieuwe kleding. Dit zijn meestal jurken, broekpakken of colbertjes. Stiekem heb ik wel een dure smaak, dus één jurk kost vaak rond de 200 euro. Ik koop bij verschillende winkels zodat het niet opvalt dat ik altijd álles weer terugbreng. Ik zorg ervoor dat ik alléén kleding koop waaraan de prijskaartjes met een veiligheidsspeld vastzitten. Zo kan ik de kaartjes er gemakkelijk afhalen en er weer aan vastmaken, zonder dat het opvalt. Vraagt een winkel om de reden voor retourneren, dan verzin ik steeds een andere smoes.”

Ik koop bij verschillende winkels zodat het niet opvalt...

Wat voor smoezen bedenk je zoal?

“Een maatje te klein, niet mijn smaak, een stroeve rits of knopen die er direct afvielen… Ik bedenk wel wat.

Waarom is nieuwe kleding belangrijk voor jou?

“Ik ben echt het visitekaartje van mijn bedrijf. Ik zou het echt vreselijk vinden als mensen denken dat ik als schoonheidsspecialiste weinig geef om mijn eigen uiterlijk. Kleding is daarbij essentieel. Het klinkt misschien oppervlakkig, maar ik wil niet dat klanten of collega’s mij constant in dezelfde of versleten kleding zien lopen. Dat is écht niet professioneel.”

Is het wel eens fout gegaan?

“Het ging altijd goed, tot een maand geleden. Ik had een chique witte cocktailjurk aangeschaft. Ik droeg het ’s avonds tijdens een vakbeurs en had het idee om het direct de volgende dag weer terug te brengen. Toen bood iemand mij een rode wijn aan. Ik zat nog te twijfelen, is dat wel zo slim? Toch nam ik het aan. Ik had nog geen twee slokken gedronken of iemand stootte mij hard tegen mijn arm. Alle wijn ging natuurlijk over mijn jurk.”

En toen?

“Ik kon poetsen wat ik wilde, maar de vlek ging er niet meer uit. Ik heb nog geprobeerd de jurk terug te brengen, maar de winkel wilde het – vanzelfsprekend – niet aannemen. Zonde. Sindsdien heb ik bij die ene winkel niets meer gekocht. Maar bij andere winkels blijf ik doorgaan met dit ‘slimme’ winkelen. Zo zie ik er toch mooi uit én dat kost me helemaal niets.”