Hypotheek: redenen waarom je niet extra wilt aflossen Soms is het hebben van een eigen spaarpotje verstandiger

Aflossen
hypotheek
1830 keer bekeken

Heb je een hypotheek, dan hoor je overal om je heen: je moet extra aflossen! Volgens onderzoek van ING losten huizenbezitters in 2014 gemiddeld 16.000 euro af op hun hypotheek. Dit jaar willen ze nog eens 12.000 euro aflossen. Dat klinkt als een verstandige keuze, maar is het dat ook in alle gevallen?


Afgelost geld komt nooit meer terug

Heb je een bedrag afgelost, dan kun je dat niet meer terugkrijgen. In tegenstelling tot geld dat je op een spaarrekening zet, is een afgelost hypotheekbedrag voor altijd ‘verdwenen’. Dus dat appeltje voor de dorst of reservepotje voor onvoorziene omstandigheden, heb je niet meer tot je beschikking. Stel je voor dat je werkloos wordt of je relatie loopt stuk, dan kan het belangrijk zijn om een spaarrekening te hebben. Sterker nog, het saldo op je spaarrekening kan helpen bij het krijgen van een nieuwe (lagere) hypotheek.
De reden om een spaarrekening te verkiezen boven aflossen, kan ook minder ingrijpend zijn. Zo kan bijvoorbeeld je auto die je dagelijks nodig hebt om naar het werk te gaan, kapot gaan. Heb je op dat moment geen reserves en moet je een persoonlijke lening afsluiten, dan is het voordeel van de afgeloste hypotheek verdwenen vanwege de relatief hoge rente voor zo’n lening.

De overwaarde gaat naar je nieuwe huis

Ga je verhuizen en koop je een duurder huis, dan moet je de overwaarde van je bestaande woning volledig benutten voor de nieuwe woning. Hoe meer je hebt afgelost, hoe hoger de overwaarde is. En dat betekent dus dat je minder kunt bijlenen.

Financieel voordeel op korte termijn is beperkt

Aflossen klinkt heel verantwoord en voordelig, maar dat valt soms best tegen. Los je 10.000 euro extra af, dan bespaar je met een aflossingsvrije hypotheek met een rente van 3 procent na belastingaftrek slecht 180 euro per jaar. Dat is vast minder dan je had verwacht.

Bepaal wat je belangrijk vindt

Bovenstaande feiten zijn allemaal zaken die je mee kunt nemen in de overweging om wel of niet af te lossen. Ondanks dat je op korte termijn niet veel voordelen zult ervaren, kan extra aflossing juist op de langere termijn wél interessant zijn. Ook kan extra aflossen je een gevoel van zekerheid geven richting de toekomst, bijvoorbeeld omdat de waarde van je huis verminderd is en je het gat met de hoogte van de hypotheek graag wilt dichten. Maak voor jezelf een lijstje met voor- en nadelen, bekijk samen met een hypotheekadviseur de mogelijkheden en neem dan een beslissing die financieel verantwoord is én waar je je goed bij voelt.


google-site-verification=C8tMHGtkoDUsCZKd0DmrXExABl0i_suWO29ypFBzgIo