Houd de rekeningen laag… Check je zorgkosten!

Zorgkosten
rekeningen
door Martine Etten
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
947 keer bekeken

Moet je naar de tandarts, de fysiotherapeut of heb je psychologische hulp nodig? Je houdt jouw zorgkosten natuurlijk altijd het liefste zo laag mogelijk, maar hoe? Wij geven je graag een paar eenvoudige, maar doeltreffende tips.


Volgens de rekening die je ontvangt heb je het afgelopen jaar tweemaal een controlebezoekje gebracht aan de tandarts. Terwijl je in werkelijkheid maar één keer langs bent geweest. Of je krijgt een nota gepresenteerd van de chiropractor, terwijl deze zelf de afspraak heeft afgezegd.

Declaratieoverzicht niet gekregen? Vraag hem op met je DigiD.

Klopt je declaratieoverzicht?

Check daarom altijd het overzicht van je zorgverzekeraar. Hierop lees je onder meer de datum van een behandeling en het aantal behandelingen. Bij de meeste zorgverzekeraars ontvang je deze automatisch, in een papieren of digitale variant. Heb je dit overzicht niet gekregen? Dan kun je dit opvragen met je DigiD.

Is die hoge ziekenhuisrekening correct?

Krijg je een behandeling of operatie in het ziekenhuis en schrik je van de prijs? Controleer dan of dit tarief boven de maximale prijs uitkomt die gerekend mag worden voor deze behandeling. Hiervoor heb je de declaratie- of zorgproductcode nodig. Deze codes staan op jouw declaratieoverzicht. Vul de codes in, en je ziet de prijs.

Er is wel een verschil tussen vastgestelde en vrije tarieven. Elk ziekenhuis moet zich houden aan de vastgestelde tarieven. Bij een vrij tarief heeft jouw zorgverzekeraar een andere prijs met het ziekenhuis afgesproken. Deze prijs kun je achterhalen bij je zorgverzekeraar. Vaak herken je dit al aan de declaratiecode: begint deze met een 14 of 16? Dit is het maximale tarief. 15 of 17? Dan is er sprake van een vrij tarief.

Zijn jouw prijzige medicijnen écht zo duur?

Heb je net bij de apotheek een flink bedrag afgerekend voor jouw medicijnen? Of dit klopt, kun je eenvoudig checken op Medicijnkosten.nl . Hiervoor hoef je alleen de naam van het medicijn in te vullen (of eventueel het RVG- of EU-nummer dat op de verpakking staat).

Je ziet daarna direct de prijs van het geneesmiddel, hoeveel er van jouw eigen risico af gaat en wat je (mogelijk) zelf moet betalen. Wordt het medicijn dat jij gebruikt, niet of amper vergoed? Dan presenteert de website jou een alternatief geneesmiddel waarvoor je wel een volledige vergoeding krijgt.