Hoe lang zijn je cadeaubonnen geldig? Alles over cadeau-, tegoed en online bonnen

tegoedbon
cadeaubon
door Annemijn Coenen
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
5740 keer bekeken

Van cadeaubon tot online shoptegoed: wat zijn de regels en tot wanneer zijn je bonnen geldig?


Iedereen heeft wel een cadeaubon of tegoedbon in de kast liggen. Vaak vergeet je het om ‘m direct uit te geven. Met het gevolg dat de bon misschien niet meer geldig is. Wat zijn de regels?

De cadeaubon

Zoals het woord al zegt, krijg je deze bon vaak cadeau van een ander. Meestal staan de voorwaarden op de cadeaubon. Als er alleen een uitgiftedatum op de bon staat, dan is de bon, volgens de wet, vijf jaar geldig.

Geldig tot een jaar

Er bestaan ook cadeaubonnen die korter geldig zijn. Dan staat er vaak een uitgiftedatum op en tot hoe lang de bon geldig is. Er staat dan bijvoorbeeld: deze bon is geldig tot een jaar na de uitgiftedatum.

Geldig korter dan één jaar

Is een cadeaubon korter dan een jaar geldig? Dan kan dat niet redelijk zijn. De verkoper moet dan bewijzen dat dit toch redelijk is. Bijvoorbeeld bij consumptiemuntjes van een festival. Die zijn namelijk maar tot een bepaalde datum geldig. Gebeurt het toch dat de geldigheid is verstreken, terwijl jij nog bonnen hebt? Dan trek je wettelijk gezien aan het kortste eind. Wettelijk gezien hebben ze geen waarde meer (en de verkoper hoeft je daar niet in tegemoet te komen).

De tegoedbon

Een tegoedbon kun je krijgen als je een product terugbrengt naar de winkel. Dit komt voor als je bijvoorbeeld spijt hebt van je aankoop, maar geen klacht hebt over het product. Een product ruilen is geen wettelijk recht, maar een gunst van de verkoper. De verkoper mag daarom voorwaarden stellen aan een tegoedbon.

Voorwaarden tegoedbon

Een voorwaarde kan zijn hoelang de bon geldig is. Of dat je alleen een ander product mag kiezen en geen geld terug krijgt. Wil je geen tegoedbon, maar je geld terug? Dan is de verkoper niet wettelijk verplicht om jou te compenseren.

Geldigheid tegoedbon

Er bestaan geen regels hoelang een tegoedbon geldig moet zijn. De verkoper moet vooraf melden hoe lang deze bon geldig is. Staat er alleen een uitgiftedatum op de tegoedbon? Dan is de bon vijf jaar geldig.

Online tegoedbon

Heb je iets gekocht via de telefoon, internet of een postorderbedrijf? Dan gelden er andere regels. Je hebt meestal recht op veertien dagen bedenktijd. Deze bedenktijd gaat in één dag nadat je het product hebt gekregen. Als je achteraf toch niet blij bent met je aankoop, dan kun je het product binnen de bedenktijd terugsturen. Laat dit wél altijd aan het bedrijf weten, zodat er geen misverstanden kunnen ontstaan over het te laat terugsturen van producten. De verkoper is vervolgens verplicht om het geld binnen dertig dagen terug te betalen.

Let op: deze regel geldt niet voor alle producten. Denk bijvoorbeeld aan een reis die je via internet boekt of cd’s die niet meer verzegeld zijn. Lees op de site van consuwijzer welke producten onder deze regel vallen.

Bron: Consuwijzer


Cadeau- en tegoedbonnen zijn wettelijk vijf jaar geldig. Deze regel geldt alleen als de verkoper geen geldigheidstermijn communiceert.


google-site-verification=C8tMHGtkoDUsCZKd0DmrXExABl0i_suWO29ypFBzgIo