Hoe is het nu met…? Saskia over spaargedrag kinderen "Hun uitgaven veranderen"

sparen
door Milou Reumer
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
123 keer bekeken

In 2013 vertelde Saskia (48) uit Arnhem in een interview op Gewoon over geld dat zij tevreden is over het spaargedrag van haar kinderen Rijk (14) en Liesje (11). Inmiddels zijn we 2 jaar verder. Hoe staat het er nu voor? Saskia vertelt.


“Ik ben nog steeds tevreden over hoe Rijk en Liesje met hun geld omgaan. Ze zijn wat ouder, dus ik zie wel dat hun uitgaven veranderen. Ze hebben nu meer behoefte om naar de bioscoop te gaan of een middagje te winkelen in de stad met vriendjes en vriendinnetjes.”

Rijk geeft zijn zakgeld vooral uit aan cadeautjes en uitstapjes

Cadeautjes en hamburgers

Rijk krijgt inmiddels 18,50 euro zakgeld per maand. Saskia: “Ik maak het zakgeld gelijk over naar zijn rekening. Rijk heeft internetbankieren en zijn rekening is gekoppeld aan die van mij, dus ik kan nog wel zien wat hij met zijn geld doet. Een deel spaart hij. De rest geeft hij uit aan onder meer verjaardagscadeautjes voor vrienden, drankjes tijdens een uitstapje en als hij ’s middags de stad in gaat koopt hij vast ook wel eens een hamburger bij de Mac!”

Bijbaantje: waardevol

Naast zakgeld verdient Rijk zelf ook nog wat geld bij met een baantje. Hij is manusje-van-alles bij een pizzeria. Hij maakt salades, doet de afwas en neemt ook bestellingen aan. Saskia: “Ik vind het goed dat kinderen op een bepaald moment gaan werken. Rijk krijgt nu een salarisstrook en daarop ziet hij hoeveel hij verdient, dat is nu nog niet heel veel. Zo gaat hij zich realiseren dat je later een redelijk baan moet krijgen en hard moet werken om genoeg te verdienen.”

Liesje is erg zuinig en geeft zo nu en dan eens een tientje uit

Zuinig met geld

“Liesje krijgt 10,50 euro per maand,” vertelt Saskia. “Ze heeft een jongerenrekening en een pinpas. Liesje heeft nog geen bijbaantje, dus cadeautjes voor vriendinnetjes hoeft ze van ons nog niet te kopen. Liesje is best zuinig en geeft haar geld niet zo snel uit. Laatst waren we een dagje naar Amsterdam, toen heeft ze bijvoorbeeld alleen een tientje uitgegeven aan wat spulletjes bij de Body Shop.”

Laptop en Playstation

Saskia vertelt verder: “Rijk en Liesje gaan goed met hun geld om. Sparen doen ze wel, maar nog niet echt voor een specifiek doel. Rijk zegt wel eens dat hij voor een laptop of Playstation spaart, maar uiteindelijk vindt hij dat toch zonde. Hij geeft zijn geld liever uit aan goedkopere dingen. Ik vind dat juist wel goed, zo leren ze de waarde van geld alleen maar beter kennen.”