Heb jij misschien vergeten spaargeld geërfd? Nabestaanden kunnen voortaan zelf bankgegevens opvragen

Vergeten spaargeld
door Annemijn Coenen
2800 keer bekeken

Vraag jij je als erfgenaam wel eens af of een overledene nog spaargeld bij een bank heeft staan? Sinds kort hoef je niet meer naar een dure notaris om dit te uit te zoeken, maar kun je de gegevens zelf opvragen bij een digitaal loket.


De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) heeft begin augustus een digitaal loket geopend voor zogenoemde ‘slapende tegoeden’. Het loket is bedoeld voor erfgenamen die geen compleet overzicht hebben van de financiën van een overledene. Voorheen moest een notaris worden ingeschakeld om alle banken afzonderlijk aan te schrijven of er nog bankrekeningen liepen. Nu doe je dat via een website.

Hoe vraag je de gegevens op?

Op slapendetegoeden.nl kan een erfgenaam of een executeur testamentair in één keer bij alle banken tegelijk navraag doen of er nog rekeningen lopen. Daarvoor moet je jouw adresgegevens doorgeven, een kopie van je identiteitsbewijs insturen plus een kopie van de verklaring van erfrecht, of de akte van overlijden waaruit blijkt dat jij de rechtmatige erfgenaam bent.

Vervolgens controleert de NVB deze gegevens en stuurt daarna het verzoek door aan de aangesloten banken. Dit kan even duren.

En dan?

Het duurt even voordat alle administratie bij alle aangesloten banken is verwerkt. Dit komt omdat alles handmatig wordt verwerkt. Als daarna blijkt dat de overledene een ‘slapend tegoed’ bij een van deze banken heeft staan, dan ontvang je dit nieuws per e-mail. Je kunt dan naar de desbetreffende bank om de rekening op te heffen.

Welke banken doen mee?

Alleen Nederlandse banken zijn momenteel aangesloten bij de website. Als een overleden familielid nog een oude rekening in bijvoorbeeld Zwitserland bezat, dan komt deze informatie niet via de website aan het licht.

De deelnemende banken zijn: ABN Amro, ING, Rabobank, SNS Bank, GE Artesia Bank, Credit Europe Bank, Delta Lloyd Bank, Lloyds Bank, Leaseplan Bank, Robeco, Gilissen, ASN Bank, BLG Wonen, RegioBank, Zwitserleven, OHRA bank, GarantiBank en TEB.

Wat kost het om een verzoek in te dienen?

Het indienen van verzoek brengt veel werk met zich mee. Daarom zegt de NVB dat de service alleen bedoeld is voor nabestaanden die het sterke vermoeden hebben dat er nog ‘slapende tegoeden’ zijn. Het indienen van een verzoek is gratis.


Voortaan kun je als nabestaande makkelijker inzien of een overleden familielid nog een spaartegoed heeft bij een bank.


google-site-verification=C8tMHGtkoDUsCZKd0DmrXExABl0i_suWO29ypFBzgIo