Goed verzekerd of té goed verzekerd? Kijk eens kritisch naar je verzekeringspakket

verzekeringen
administratie, man
door Peter Rademaker
1143 keer bekeken

In crisistijd telt elk dubbeltje. En dus zijn manieren om geld te besparen welkom. Door eens goed naar je verzekeringen te kijken, kun je honderden euro’s besparen. Zonder dat een goede dekking verloren gaat.


De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) vergeleek 15 soorten verzekeringen. Van aansprakelijkheidsverzekering en autoverzekering tot inboedelverzekering en reisverzekering. De verschillen bleken groot. Door over te stappen naar de goedkoopste aanbieder bespaart een jonge alleenstaande per jaar al € 215. Voor een gezin kan het voordeel zelfs oplopen tot € 1.128. De moeite van het onderzoeken waard.

Weten hoeveel je kunt besparen op je verzekeringen? Vul het overzicht in en jouw besparing wordt je meteen duidelijk.

Zeg op!

Een verzekering die langer dan een jaar geleden is afgesloten, kun je direct opzeggen. De verzekeraar moet wel zijn aangesloten bij het Verbond van Verzekeraars. Houd wel rekening met een opzegtermijn van een maand. Voor zorgverzekeringen geldt dat je die steeds voor 1 januari moet opzeggen.

Verzekerd van bespaartips

Door verzekeringen goed te vergelijken kun je dus flink besparen. Maar dat kan op meer manieren .

Is korting echt aantrekkelijk?

Heb je meer verzekeringen bij dezelfde maatschappij lopen, dan kun je premiekorting krijgen. Kinkt aantrekkelijk, maar je voordelige inboedelverzekeraar kan zomaar de duurste aanbieders van een aansprakelijkheidsverzekering zijn. Weg voordeel. Ga dus voor elke afzonderlijke verzekering altijd op zoek naar de goedkoopste aanbieder.

Is die dure verzekering echt onmisbaar? In veel gevallen is het slimmer om het premiebedrag maandelijks op je spaarrekening te storten.

Premie of spaarpotje

Voor sommige kostbare risico’s, zoals schade aan huis en inboedel, is een verzekering van levensbelang. Maar voor andere kostenposten kun je het premiegeld beter op je spaarrekening zetten. Bijvoorbeeld voor de tandarts of de geplande vakantie die toch niet doorgaat. De premies van die verzekeringen zijn vaak hoger dan de echte kosten. Binnen een paar jaar bouw je zo een mooi reservepotje op dat je voor elke kostenpost kunt gebruiken.

Garantieverzekering? Niet doen!

Nieuwe elektronica gekocht? Sluit geen garantieverzekering af. Gaat je nieuwe apparaat al snel kapot, heb je namelijk al wettelijk recht op garantie. Met de garantieverzekering voorkom je eigenlijk alleen de discussie met de winkelier en de aanvullende reparatiekosten. Kosten die vaak lager zijn dan de verzekering.

Dubbele dekking, dubbele kosten

Uit onderzoek van Verzekeringssite.nl blijken veel Nederlanders oververzekerd te zijn voor auto’s en zorg. Doordat medische kosten in het buitenland bijvoorbeeld gedekt worden door zorgverzekering en reisverzekering. Of omdat ze lid zijn van ANWB of Route Mobiel terwijl pechhulp in de autoverzekering zit. Of een all-risk verzekering hebben voor een auto ouder dan vier jaar. Een beperkt-casco-verzekering is meestal voldoende en voordeliger. Haal dus die dubbelaars uit je verzekeringspakket.


Je kunt fors besparen door kritisch te kijken naar je verzekeringen. Zo kan een overstap een gezin al ruim €1.000,- besparing opleveren. Check ook of een verzekering echt nodig is en of je niet dubbel bent verzekerd.