Goed boeren in de stad Moestuin op je balkon

Zelf tuinieren
plantjes, moestuin
door Peter Rademaker
1475 keer bekeken

Het liefst eten we elke dag gezond. En wat is er dan fijner dan groenten uit eigen tuin? Ja, dat kan ook op een klein balkon!


Radijsjes, worteltjes, sla en basilicum. Lekkere groenten en kruiden die moeiteloos kunnen groeien op een klein balkon. Hoe pak je dat aan?

Recycle potten en bakken

Schaf een aantal potten en bakken aan. Het ligt voor de hand om een paar te kopen bij een tuincentrum of andere winkel. Goedkoper en duurzamer is het om je eigen bakken te maken. Recycle bijvoorbeeld een paar oude wijnkistjes. Denk er wel aan om gaten in de bodem van de kistjes te boren. Zo kan overtollig water wegstromen.

Kies een goede plek

Elk plantje heeft zonlicht nodig om te groeien. Zorg daarom dat de bakken minstens 6 tot 8 uur zon per dag krijgen. Dan groeien ze het snelst. Tuinder Jelle Medema raadt in zijn boek ‘Jelle’s Makkelijke Moestuin’ aan om de groenten te scheiden door rasters. Zo krijgen bladgroenten meer ruimte om te groeien. Rasters maak je het makkelijkst van stroken plastic, houten latjes of lamellen van luxaflex.

Ga verticaal

Ook als je weinig ruimte hebt, kun je een moestuin maken. Namelijk; de hoogte in. Bijvoorbeeld door plantenbakken aan de muur te hangen. Een leukere optie is om te kiezen voor een “verticale moestuin”. Op internet zijn verschillende varianten te vinden. Zo kun je er bijvoorbeeld zelf een maken van oude petflessen . Of een kant-en-klaar systeem aanschaffen.

Zaaien maar!

In de potten en bakken zit aarde en de rasters zijn geplaatst. Wat nu? Laat het zaaien beginnen! Ho, niet zo snel! Zoek eerst uit welke groenten geschikt zijn voor de periode van het jaar. Dit kan je vinden in een online groenten zaaikalender .

Als je dat hebt gedaan, kun je beginnen. Je kan opgepotte groenten gebruiken, maar ook zaadjes. Of een combinatie daarvan. Denk eraan om plantjes ver genoeg uit elkaar te plaatsen. Zo hebben ze meer ruimte om te groeien. Houd goed in de gaten of de grond nog wel voldoende water bevat. Vooral bladgroenten vragen veel water.

Duurzame tip: Zet een emmer op je balkon waarmee je regenwater opvangt. Dit is prima voeding voor je gewas.

Knollen kweken

Bij het zelf kweken van groenten denk je al snel aan groenten die bovengronds groeien. Dat hoeft helemaal niet. Net als in een moestuin groeien een heleboel groenten ondergronds. Potten lenen zich uitstekend voor het kweken van bijvoorbeeld wortels, witlof, prei en knollen. Wees dus niet te voorzichtig in de keuze voor verschillende groenten. Een goede verzorging is belangrijk. Voor sommige groenten moet je al wat ervaring hebben. Benieuwd welke dat zijn?

Kortom..

Zelfs op een klein balkon kun je een eigen moestuin aanleggen. En het is nog goedkoop ook! De aanschaf kost nauwelijks geld omdat je gebruikte spullen kunt recyclen. En binnen een paar weken eet je dagelijks verse groenten. Dat bespaart geld op je wekelijkse boodschappen.


Groenten kweken kan zelfs op een klein balkon. Het is een goedkope oplossing om te besparen op boodschappen. Hoe moet je dat doen?