Financiële voordelen van trouwen (deel 5) 5 punten om op te letten

Kinderalimentatie bij scheiden
trouwen, auto
door Milou Reumer
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
2755 keer bekeken

Trouwen is romantisch. Ook financieel gezien kan het aantrekkelijk zijn. In deze reeks lees je een aantal financiële voordelen van een huwelijk. Deze keer: kinderalimentatie.


Als je trouwt, zal er direct gezien niet veel veranderen in jullie financiële situatie. Waarschijnlijk regelden jullie al veel samen: zoals de dagelijkse boodschappen, de huur/kosten van de woning etc. Maar indirect zul je wel van financiële voordelen kunnen profiteren. Bijvoorbeeld bij de belasting, of in minder prettige situaties: bij een scheiding of overlijden.

Je ontvangt kinderalimentatie voor kinderen tot 21 jaar

Kinderalimentatie

Als je als ouders uit elkaar gaat, dan ben je verplicht om een financiële regeling met elkaar af te spreken voor de verzorging van jullie kind. Dit heet kinderalimentatie. Je ontvangt alimentatie voor kinderen tot 21 jaar.

Dit kan een voordeel zijn, als jij degene bent die de alimentatie ontvangt. Je spreekt samen met je partner de hoogte van de alimentatie af. De rechter beoordeelt of het bedrag klopt bij de situatie. Eventueel kan de rechter het bedrag verhogen. Als jullie geen afspraken kunnen maken dan bepaalt de rechter de hoogte van de alimentatie.

Hoeveel alimentatie je ontvangt, dan hangt af de behoefte van het kind en van je loon. Elk jaar worden de alimentatiebedragen opnieuw vastgesteld volgens loonstijgingen.

Welke vormen van samenleven bestaan er?

  • ‘Gewoon’ samenwonen

Alle bezittingen en schulden blijven apart. Je hebt geen rechten en plichten naar elkaar. Dat kan voordelig maar ook nadelig zijn. Als je uit elkaar gaat, hoef je geen partneralimentatie te betalen. Maar bij overlijden heb je ook geen recht op nabestaandenpensioen. Tegelijkertijd erf je geen schulden.

  • Samenlevingscontract

In een samenlevingscontract kun je bepaalde afspraken maken met je partner. Bijvoorbeeld afspraken over huishoudgeld, de bankrekening of de verdeling van spullen tijdens een scheiding.

Je kunt een samenlevingscontract zelf opstellen. Maar soms wordt een notarieel samenlevingscontract (een samenlevingscontract dat door de notaris is gemaakt) als voorwaarde gesteld om in aanmerking te komen voor bepaalde regelingen, zoals een nabestaandenpensioen.

  • Geregistreerd partnerschap

Alle bezittingen en schulden zijn van jullie samen. Bij overlijden van je partner erf jij alle schulden en bezittingen.

Wil je bepaalde bezittingen of schulden apart houden, zoals een eigen bedrijf of het huis? Dat kun je vastleggen bij de notaris, in de partnerschapsvoorwaarden.

Als jullie een kind krijgen, dan is de erkenning van de vader niet automatisch geregeld. De vader moet het kind dan eerst officieel erkennen.

Als je gaat scheiden hoef je niet per se naar de rechter (tenzij jullie minderjarige kinderen hebben). Als je er samen uit kunt komen is dat in orde.

  • Trouwen

Trouw je in gemeenschap van goederen? Dan zijn alle bezittingen en schulden van jullie samen. Bij overlijden van je partner erf jij alle schulden en bezittingen.

Wil je bepaalde bezittingen of schulden apart houden, zoals een eigen bedrijf, het huis of de erfenis? Dat kun je vastleggen in de huwelijkse voorwaarden. Daarvoor moet je naar de notaris.

Als een kind wordt geboren zijn beide partners automatisch ouders. De vader hoeft het kind niet officieel te erkennen, dat is al geregeld.

Als je wilt scheiden moet je altijd naar de rechter.