En toen had ik opeens geen auto meer Hoe mijn autoloze bestaan voordelig vorm kreeg

Auto
fiets, onderweg
door Bianca Lathouwers
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
3227 keer bekeken

Vier jaar geleden sloeg het noodlot toe. Tenminste, zo voelde het toen mijn trouwe auto er de brui aan gaf. Al rijdend brak de distributieriem: total loss, einde oefening. Wat nu? Fietsen en autodaten!


Natuurlijk had ik al een fiets. Zo eentje die alleen op zonnige dagen de schuur uitkwam voor korte afstanden. Na de dood van mijn auto (Honda Civic uit 1989) kon ik me niet direct een nieuwe auto veroorloven. Dus besloot ik om voorlopig mijn fiets (Kronan uit 2000) flink te gaan gebruiken.

80 kilometer woon-werkverkeer per week

In die tijd werkte ik fulltime op 8 km van mijn huis. Dat is in totaal 80 km per week woon-werkverkeer. De literbenzineprijs was toen €1,26 en mijn auto verbruikte circa 1 liter op 13 km. Privé reed ik gemiddeld ongeveer 60 kilometer per week. In totaal zo’n € 720 per jaar aan benzine.

En de bijkomende kosten

Maar met alleen benzine ben je er als autorijder nog niet. Een auto betekent meer kosten. De (toen nog jaarlijkse) APK-keuring à € 35, de WA + beperkte casco verzekering van € 13,84 per maand en de motorrijtuigenbelasting van € 74,- per kwartaal komen samen al per jaar op zo’n € 500 uit. En dan reken ik de nodige onderhouds- en vervangingskosten, bijvoorbeeld voor banden, remblokjes en ruitenwissers, nog niet mee. Alles bij elkaar kostte mijn auto me jaarlijks gemiddeld tussen de € 1.500 en € 2.000.

In vier jaar tijd versleet ik twee fietskettingen, een fietsstandaard, een zadel en twee lampsetjes.

Investeren in onplatbare banden

Toen ik mijn fiets meer ging gebruiken, liet ik er onplatbare banden op zetten. Zo had ik niet om de haverklap een lekke band. Die banden kostten me samen € 75 en spaarden veel plakkosten uit. In vier jaar tijd versleet ik daarnaast twee fietskettingen à € 20, een fietsstandaard van € 10, een zadel van € 25 en twee lampsetjes à € 10. Totale kosten: € 170. Een stuk lager dan die van mijn auto. En inmiddels vond ik een auto ook helemaal niet meer zo onmisbaar als ik altijd had gedacht.

Af en toe een autodate

Nu heb ik natuurlijk het geluk dat mijn huishouden alleen uit mijzelf bestaat. Ik hoef geen kinderen van of naar school en sportclub te brengen en ook mijn wekelijkse boodschappen laten zich gemakkelijk vervoeren op mijn fiets met voorrek. Desnoods fiets ik twee keer. Maar ook ik ken momenten waarop een auto toch wel prettig is. Als ik bijvoorbeeld een zakelijke afspraak op meer dan tien kilometer afstand heb waarbij openbaar vervoer geen uitkomst biedt. Voor die gevallen, die gemiddeld eens per maand voorkomen, heb ik mijn autodate-auto van Greenwheels.

Eerlijk delen met heel veel anderen

Autodate-aanbieder Greenwheels biedt, net als Connectcar, Wheels4all, Snappcar en Mobilitymix, een handige oplossing voor mensen die jaarlijks minder dan 10.000 kilometer rijden. Op 1.700 locaties in 100 Nederlandse steden vind je deze deelauto’s al. Online kun je direct jouw auto reserveren. Mijn abonnement Greenwheels kost me maandelijks € 5 en heeft een minimale looptijd van twee jaar. Een abonnement voor een jaar kost € 10 per maand. Ook betaal je een borg van € 225. Die borgsom krijg je na afloop van je abonnement uiteraard terug.

Een Greenwheels-rekenvoorbeeld

Vorige week moest ik vanuit Eindhoven naar een afspraak vlakbij Den Bosch. Moeilijk te bereiken per trein en te ver om te fietsen. Dus reserveerde ik 3 uur lang een auto. Tijdkosten: 3 x € 4,- = € 12. Ik reed 73 kilometer à € 0,15 per km = 10,95. Voor de benzine (0,1094 per liter) betaalde ik € 7,99. Met € 3 voor het afkopen van het eigen risico en BTW erbij kostte de rit me dus in totaal € 41,07. Zonder bijkomende kosten, zonder gedoe en zonder dat die auto vervolgens dagenlang stil staat, maar me wel geld kost…


Kom je opeens zonder auto te staan? Bedenk of je echt een vervanger nodig hebt.  Rijd je jaarlijks minder dan 10.000 kilometer, is een fiets en een autodate-abonnement een voordeligere én gezondere oplossing.


Wil je een nieuwe auto kopen, maar weet je nog niet hoe je deze gaat betalen? Kijk dan eens hier , want hier vind je de beste autoleningen op een rij.