Diederik:“Ik wil mijn zoon Monty leren hoe hij met geld moet omgaan” Mijn goede geldvoornemens

Goede geldvoornemens
vader en zoon
door Annemijn Coenen
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
207 keer bekeken

Heb jij je goede geldvoornemens voor 2014 al gemaakt? Wil je eindelijk dat tijdschriftabonnement stopzetten bijvoorbeeld? Of ben je van plan om in 2014 je huur iedere maand wél op tijd betalen? In de rubriek ‘Mijn geldvoornemen’ vertelt steeds iemand anders over zijn plannen. Deze keer de top 3 van Diederik (41).


Diederik is grafisch vormgever en woont op een boerderij waar hij wedstrijdpaarden traint. “Mijn vriendin en ik rijden allebei western”, vertelt hij. “Dat is paardrijdstijl die vooral beroemd is geworden door cowboys. Om onze boerderij ligt een grote lap grond waar onze twee paarden kunnen grazen en worden getraind. Eigenlijk hebben we plek genoeg om meerdere paarden te stallen.”

1. Meerdere paardenstallen verhuren

Als we nog twee paardenstallen verhuren hebben we € 100 per maand extra om onze hobby te bekostigen.

“Op ons erf staat een grote paardenstal waar zes paarden in passen. Er worden nu maar vier stallen gebruikt. Twee paarden van ons en twee van particulieren. In 2014 zijn we van plan om in de leegstaande stallen pension te bieden aan nog twee paarden. Een particulier betaalt bij ons € 225 per maand voor pension van zijn of haar paard. Dat lijkt veel geld, maar in pension zit niet alleen stalling. Daar betalen we ook het voer, de weidegang en wormenkuren van. Na aftrek van deze kosten houden we ongeveer € 50 per paard over. Als we nog twee stallen verhuren hebben we € 100 per maand extra om onze hobby te bekostigen.”

2. Op zoek naar een zuinigere auto

Hij vervolgt: “Ook wil ik zuiniger gaan rijden. Ik heb nu twee auto’s: een grote gezinsauto en een pick-up die 1 op 9 rijdt. Voor grote afstanden kan ik de pick-up beter niet gebruiken, aangezien deze benzine slurpt. Toch is hij erg handig als ik de paarden vervoer. Ik twijfel nog of ik de pick-up moet inwisselen of dat ik een kleinere auto aanschaf die zuiniger rijdt. Daar zitten voordelen aan, maar ook nadelen. Ik zie het bijvoorbeeld niet zitten om met een kleine auto op vakantie te gaan. Mocht ik straks kiezen voor de laatste optie, dan verkoop ik de gezinsauto. Ik weet zeker dat ik dan enkele tientjes per jaar aan wegenbelasting, afschrijving en benzinekosten ga besparen.”

3. Starten met zakgeld

“Mijn zoon Monty is nu 6 jaar. Mijn vriendin en ik hebben het er over gehad om hem zakgeld te gaan geven. Zo willen wij hem leren dat alles geld kost en dat je soms ook moet sparen. We zijn van plan om hem € 0,50 per week te geven. Van zijn zakgeld mag hij speelgoed kopen.”