Check deze tips voor een
goed gevulde spaarrekening Slimme spaartips

Geld sparen
spaarpot
door Milou Reumer
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
2905 keer bekeken

Een volle spaarpot, dat willen we allemaal wel. Toch is het in de praktijk niet altijd even makkelijk om geld te sparen. Ontdek 5 slimme spaartips.


1. Bereken hoeveel je kunt sparen

Zet al je inkomsten en uitgaven eerst eens op papier. Hoeveel houd je maandelijks over nadat je alle vaste lasten hebt afgetrokken van je inkomen? Het bedrag dat je maandelijks overhoudt kun je sparen.

2. Maak automatisch over

Maak periodiek (bijvoorbeeld elke maand) het bedrag dat je kunt sparen automatisch over naar je spaarrekening. Bij internetbankieren kun je instellen hoe vaak en wanneer je het bedrag wilt overboeken. Zo gaat sparen vanzelf en geef je het geld niet uit aan andere dingen.

3. Wees realistisch

Het kan verleidelijk zijn om in één keer veel geld opzij te zetten. Zeker als je salaris net binnen is. Maar als je teveel opzij zet, kom je aan het eind van de maand alsnog geld tekort. Wees dus niet té enthousiast. Zo voorkom je dat je aan het eind van de maand weer een bedrag terug moet storten op je lopende rekening. De ervaring leert dat je dan minder geld spaart dan wanneer je een realistisch bedrag opzij zet zodat je elke maand gewoon uitkomt.

4. Kies een spaardoel

Op vakantie naar het buitenland, rijlessen, een nieuwe fiets of televisie. Of een buffer voor onvoorziene kosten, zoals de wasmachine die het plotseling begeeft. Een  spaardoel is een goede stimulans om je spaarpot te vullen. Dan weet je waar je het voor doet. Je kunt natuurlijk ook een specifiek geldbedrag ten doel stellen. Bijvoorbeeld drieduizend euro. Heb je jouw doel bereikt? Kies dan een nieuw doel.

5. Zoek een passende spaarrekening

Er bestaan veel verschillende spaarrekeningen, met eigen voorwaarden en spaarrente. Kies er één die bij jouw spaardoel past. Wil je jouw geld vastzetten of wil je het juist altijd kunnen opnemen. Een buffer voor onverwachte kosten zoals een kapotte wasmachine kun je het beste op een flexibele spaarrekening zetten. Daar kun je altijd geld vanaf halen. Nadeel is dat je minder rente ontvangt. Een spaardoel voor de langere termijn kun je beter op een spaarrekening zetten waarop het geld voor een tijd vaststaat. Dan ontvang je een hogere rente. Dit kan handig zijn als je geld opzij zet voor na je pensioen of voor de studie van je kind.

Er bestaan verschillende sites waar je spaarrekeningen en spaarrentes met elkaar kunt vergelijken, zoals Independer.nl.

6. Niet doen: sparen en lenen tegelijk

Heb je ergens nog een lening openstaan? Gebruik je spaargeld eerst om de lening af te lossen. Waarom? De rente die je betaalt over de lening is hoger dan de spaarrente die je ontvangt. Als je spaart en leent tegelijk, kóst het je geld in plaats dat je geld spaart. Zonde. Let op: rood staan is ook een lening. Het is zelfs één van de duurste leenvormen. Werk de roodstand dus weg voordat je begint met sparen.

7. Check de bank

Wees er zeker van dat jouw bank betrouwbaar is. Op de website van de AFM   (Autoriteit Financiële Markten) kun je checken of de bank een vergunning of een goedgekeurd prospectus heeft. Als dit zo is, kun je er vanuit gaan dat de bank de afspraken en voorwaarden netjes naleeft.

Kijk ook of de bank onder het depositogarantiestelsel valt. Dit kun je checken op de website van DNB (De Nederlandsche Bank). Zo heb je zekerheid over jouw spaargeld. Gaat de bank failliet? Dan is jouw spaargeld verzekerd tot een bedrag van 100.000 euro.


google-site-verification=C8tMHGtkoDUsCZKd0DmrXExABl0i_suWO29ypFBzgIo