Besparen op je verbouwing Maak van je bouwput geen geldput!

verbouwen
verbouwen
door Annemijn Coenen
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
517 keer bekeken

Let op

Dit artikel is inmiddels verouderd. Het is goed mogelijk dat de informatie inhoudelijk niet meer klopt. Houd hier svp rekening mee.

Het verlaagde BTW-tarief van 6% voor renovatie en herstel van woningen is in veel gevallen, tot 1 januari 2015 geldig. Gewoonovergeld vertelt hoe je ook op andere manieren slim kunt besparen op je verbouwing. Belangrijkste tip: eerst denken, dan doen.


Je kent het vast wel: je gaat naar de supermarkt om een brood te halen en je komt terug met een brood, een chocoladetaartje, een net sinaasappels, een pond kipfilet… De verleiding is groot om net wat meer te kopen dan je tevoren had bedacht. Zo is het ook met het verbouwen van je woning. Laat je dus niet in verleiding brengen. Bedenk van tevoren of je die peperdure thermostaatkraan echt wilt of dat je ook prima kunt douchen met een normale kraan. Maak een gespecificeerde begroting en wijk er zo min mogelijk vanaf.

Slopen kun je zelf

Een keuken, een badkamer: niks leuker dan op een vrije zaterdag met familie of vrienden even flink de sloophamer erdoorheen te halen! Je bespaart sloopkosten bij de aannemer en je leert je huis goed kennen. Bovendien krijg je een beter ‘gevoel’ bij hoe het nieuwe ontwerp zal passen. Zorg wel voor beschermende kleding, stofbril en mondkap.

Bezint eer ge begint

Niks zo vervelend dan niet kunnen beslissen . Neem dus voordat je begint zoveel mogelijk ins en outs van je verbouwing door. Met je partner of met vrienden die ooit hebben verbouwd. Wat doe je zelf en wat laat je doen? Kies je vloertegels, parket of linoleum? Welke wandtegels vinden we nou echt passen bij dit sanitair? Komt hier een extra raam of is er voldoende licht? Als jij wacht, moeten je aannemer of verbouwer ook wachten. Dat kost tijd, en dus geld.

Maak een planning en plan vrijaf!

Ook al heb je een aannemer ingehuurd, bij een verbouwing komen ook altijd andere leveranciers om de hoek kijken. Met name als de ruwe verbouwing klaar is. Want dan komen de tegelzetter, de vloerenlegger, het mannetje voor de gordijnen. Niks zo vervelend als een keukenleverancier die niet verder kan omdat de juiste leidingen er nog niet liggen… Zorg dus, in overleg met je aannemer, voor een planning waarin enige flexibiliteit zit. En: plan voldoende tijd vrijaf van je werk! Verbouwen kost gewoonweg meer tijd en energie dan je denkt.

Neem voldoende voorbereidingstijd

We hebben het in dit artikel al meer gezegd: een goede voorbereiding is de sleutel tot een succesvolle verbouwing. Neem ruimschoots de tijd om je te (laten) informeren. Een goed startpunt op internet is de pagina ‘Verbouwen’ op de website van Vereniging Eigen Huis . Ook de website ‘Verbouwwijzer’ geeft veel goede tips en tools .


Blijft er na deze tips nog een hoog bedrag staan? Check in slechts één minuut tot welk bedrag je kunt lenen.


google-site-verification=C8tMHGtkoDUsCZKd0DmrXExABl0i_suWO29ypFBzgIo