Besparen is…..beknibbelen, bezuinigen of overhouden voor?

Bespaartool
Eef van Opdorp
Eef van Opdorp, Blogger, Eef
door Eef van Opdorp
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
1455 keer bekeken

Waar ik ook kijk en wat ik ook lees, overal kom ik het woord besparen tegen. Op de boodschappen, de energierekening, kleren, mobieltje tot aan de moestuin toe. Want wie koopt er nou nog kant-en-klaar-plantjes in plaats van zaadjes? Dat scheelt je toch weer dertig euro. In mijn geval helaas een hele moestuin omdat die zaadjes erg stil liggen en helemaal niet groeien.


Ben ik wel normaal?
Tijdens mijn bespaaracties vraag ik me altijd af of het normaal is wat ik ergens aan uitgeef. Zo dacht ik tot nu toe dat ik in vergelijking met anderen veel te veel uitgeef aan boodschappen en dat blijkt niet zo te zijn. Ik dacht ook dat ik echt voor een prikkie woon… Niet dus. Ik betaal veel meer dan andere gezinnen in dezelfde financiële situatie. Hoe ik dit allemaal weet? Ik heb in exact 47 seconden de bespaartool ingevuld (gemaakt in samenwerking met het NIBUD). Daardoor krijg je vliegensvlug in beeld op welke zaken jij nog kunt besparen en of je het beter doet dan de gemiddelde Nederlander.

Waar denk jij aan bij het woord besparen?
Geitenwollensokken, dunne mevrouwen in vale kleren, krenten, veel gedoe voor een paar euro. Voor mij draait het bij besparen om zo min mogelijk geld uit te geven aan zaken die me geen bal interesseren zodat ik dat uitgespaarde geld uitgeef aan datgene dat ik ECHT belangrijk vind. Dus ja, ik stap elk jaar over om mijn energierekening laag te houden. Die tweehonderd euro korting geef ik liever uit aan de film en vrienden. Ik loop met een prehistorisch mobieltje rond en eet daardoor, zonder schuldgevoel, elke week een blok veel te dure kaas.

Als je hier doorklikt weet je meteen waar jij geld kunt besparen. Ik ben benieuwd of jij ook verrast wordt door je eigen financiën.