Beleggen: de mogelijkheden, kansen en risico’s Een goed belegde boterham op de beurs?

beleggen
spaarpot
door Bianca Lathouwers
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
1290 keer bekeken

De laatste twee jaar lang haalden Nederlandse particuliere beleggers hun geld vooral weg van de beurs. Daar komt de laatste tijd verandering in. Langzaam maar zeker keren ze weer terug op de beursvloer, met dank aan de lage spaarrentes. Wat is beleggen eigenlijk, wat zijn de mogelijkheden en de risico’s?


Wie geld belegt, leent dat geld uit aan een bedrijf, organisatie of de staat. Beleggen kan op verschillende manieren. Zoals met aandelen, waarmee je in een bedrijf investeert. Uiteraard met als doel die investering te laten groeien, doordat het bedrijf meer winst maakt en jij je aandelen tegen een hoger bedrag dan de aanschafprijs kunt verkopen. Met aandelen neem je risico. De koers kan kelderen waardoor je aandelen niks meer waard zijn.

Lenen aan de staat

Beleggen met meer zekerheid doe je met obligaties. Een obligatie is een staatslening met een vastgestelde looptijd. Jij leent dus geld aan de staat. Is de looptijd voorbij, dan betaalt de overheid je het leenbedrag terug. De winst zit ‘m in de rente die je elk jaar over het leenbedrag krijgt.

Beheerd beleggen

De meeste populaire vorm van beleggen is het beleggingsfonds. Zo’n fonds wordt beheerd door een fondsbeheerder die kijkt naar wat er in de markt gebeurt. Op basis daarvan kan hij de samenstelling van het beleggingsfonds tussentijds aanpassen. Dat is een voordeel en een nadeel: je spreidt het risico, maar ook de winstkansen. Vermogensbanken, maar ook gewone banken, bieden hun klanten verschillende beleggingsfondsen aan. Op basis van jouw voorkeuren kiezen de beleggingsadviseurs van deze banken de slimste beleggingen.

Beleggen kan ook met een kleine beurs. Met een maandelijkse inleg van € 50 of € 100 kun je al aan de slag.

Wat voor een belegger ben jij?

Voordat je begint met beleggen is het sinds 2007 verplicht een beleggersprofiel op te maken. Hiermee word je beter beschermd tegen de risico’s. Op basis van een uitgebreide vragenlijst komen jij en de bank waarbij je belegt erachter welke van de vijf beleggertypes jij bent en welke beleggingen bij je passen; met weinig of veel risico.

Beleggen met een kleine beurs

Denk je aan beleggen, denk je al snel aan grote bedragen. Maar het kan ook met een kleine beurs. Zeker wanneer je via een beleggingsfonds van een bank belegt. Met een maandelijkse inleg van € 50 of € 100 kun je al aan de slag. En met wat geduld kun je op termijn aardig wat winst opstrijken. Als belegger heb je de keuze om te beleggen in zaken die bij jou passen. Bijvoorbeeld in duurzame gebouwen of in energie. En wil je in een bepaalde industrie absoluut niet beleggen, dan wordt ook daar rekening mee gehouden.

Wil je gaan beleggen, houd hier dan rekening mee:

Beleggen is risico nemen

Je kunt je geld vermeerderen, maar het kan ook als sneeuw voor de zon verdwijnen. Daarom is het belangrijk dat je alleen belegt met geld dat je minimaal de komende vijf jaar niet nodig hebt om van te leven of je vaste lasten te betalen.

Wie kansen spreidt, spreidt ook het risico

Beleg niet al je geld in één belegging, maar kies voor meerdere beleggingen via een beleggingsfonds.

Beleg rustig

Vrouwen blijken betere beleggers dan mannen. Hoe dat komt? Vrouwen handelen minder. Als je te veel naar de koersen kijkt en je daardoor steeds weer laat verleiden tot handelen, laat je winstkansen liggen.

Vergelijk de verschillende beleggingsfondsen

Kijk hierbij naar de kosten die sommige fondsen rekenen. Denk hierbij aan beheerkosten, transactiekosten, instap- en uitstapkosten en administratiekosten. Hoe hoger die kosten, hoe lager jouw winst.

Bij twijfel, niet doen!

Twijfel is een teken dat je ergens niet volledig achterstaat. Twijfel je of je een belegger bent, dan ben je het niet. Dan is het slimmer om je geld veilig op een spaarrekening te zetten. De rente is nu dan wel laag, maar ook die kan weer omhoogschieten.


Er wordt weer meer belegd in Nederland. Gewoon over geld neemt het beleggen, de mogelijkheden, de kansen én de risico’s onder de loep.


google-site-verification=C8tMHGtkoDUsCZKd0DmrXExABl0i_suWO29ypFBzgIo