Belastingvrij geld van pa en ma Schenkingsvrijstelling

gezin
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
776 keer bekeken

Hulp nodig van je ouders bij het kopen van een huis, of het betalen van je opleiding? De regels voor de schenkingsvrijstelling zijn ruimer geworden.


Let op

Dit artikel is inmiddels verouderd. Het is goed mogelijk dat de informatie inhoudelijk niet meer klopt. Houd hier svp rekening mee.

Je hoeft om een eenmalige belastingvrije schenking te ontvangen, tegenwoordig niet zo piepjong meer te zijn. De leeftijd van het kind, wil het in aanmerking komen voor de eenmalige vrijstelling voor schenkbelasting, is namelijk per 1 januari verruimd van 35 naar 40 jaar.

Weggeven

Ouders mogen hun kinderen ieder jaar belastingvrij een bedrag schenken van ruim € 5.000 (2013: € 5.141). Daarnaast mogen ze eenmalig iets minder dan € 25.000 (2013: € 24.676) weggeven zonder dat de kinderen daar belasting over hoeven te betalen, mits ze dus onder de veertig zijn. Overigens kunnen de ouders het bedrag nog eens verhogen tot € 51.407 als kinderen voor dat geld een huis kopen of het geld gebruiken voor onderhoud of verbouwing van de woning. Ook kunnen ze het geld belastingvrij in ontvangst nemen als ze het geld besteden aan een opleiding.


De leeftijd voor de eenmalige schenkingsvrijstelling is verhoogd van 35 naar 40 jaar.


Tags