Belastingtijd = Puzzeltijd

Belasting
Eef van Opdorp
Eef van Opdorp, Blogger, Eef
door Eef van Opdorp
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
566 keer bekeken

Of je er nou wel of geen zin in hebt, je ontkomt er niet aan: de belastingpuzzel 2015. Naast een aantal algemene zaken zijn het vooral de aftrekposten waar je scherp op moet zijn. Want wat je in ieder geval niet wil is teveel belasting betalen  toch?


Algemene zaken

Vul de boel op tijd in

Vanaf dinsdag 1 maart kan je aangifte doen. De aangifte 2015 moet uiterlijk 1 april zijn ingediend. Lukt dat niet vraag dan uitstel aan. Dat kan tot 1 mei. Als je dat niet doet kan de belastingdienst besluiten je een boete op te leggen. En dat wil je niet want die begint bij € 344,-.

DigiD

Je kunt aangifte doen via Mijn Belastingdienst of de app Aangifte 2015. Heb je nog geen DigiD-code? Vraag deze op tijd aan want het kan 5 dagen duren voordat je de code ontvangt om te activeren. Op de belastingsite staat een aangifteformulier voor je klaar. Een groot gedeelte hiervan is al ingevuld. Je hoeft de gegevens alleen nog te controleren (en dat is jouw verantwoordelijkheid!) en eventueel aan te vullen.

Woon je samen

Let er dan op dat je de aftrekposten van het hoogste inkomen aftrekt en de bijtellingen juist bij het laagste inkomen optelt. Als degene met het laagste inkomen hoge ziektekosten heeft, kan het gunstiger zijn als je apart aangifte doet. Vul de aangifte twee keer in, zo ontdek je meteen het verschil.

Gescheiden

Scheiden is belastingtechnisch een hele ‘kluif’ die om extra aandacht vraagt. Kijk voor meer informatie op https://www.belastingdienst-scheiden.nl/ .

Wisselend inkomen

Dan kan het voordelig zijn om gebruik te maken van de middelingsregeling. Je telt dan het inkomen van drie aaneengesloten jaren op en deelt dit bedrag door drie.

Aftrekposten niet vergeten!

Ziektekosten

Sommige kosten zoals medicijnen, vervoerskosten of de kosten voor dieetvoeding kunnen onder bepaalde voorwaarden gelden als specifieke zorgkosten. Bereken op de website van de Belastingdienst welke uitgaven je kunt aftrekken . Kijk ook op de NIBUD-site http://www.nibud.nl/consumenten/aftrek-zorgkosten/

Schulden

Los van je hypotheek (box 1) mag je schulden van je bezittingen in box 3 aftrekken. Dus als je rood staat bij de bank, een persoonlijke lening hebt of geld hebt geleend van je ouders (niet voor je huis) mag je dat bedrag van je spaargeld, beleggingen en ander vermogen aftrekken. Er is wel een drempel van 3.000 euro per persoon.

Hypotheek overgesloten

Voor het oversluiten van je hypotheek heb je waarschijnlijk afsluitkosten, zoals advies-, taxatie- en notariskosten, gemaakt. Deze financieringskosten zijn aftrekbaar van je inkomen. Let op: Ook de boeterente is aftrekbaar!

Verhuurkosten

Heb je je huis het afgelopen jaar verhuurd via bijvoorbeeld Airbnb dan moet je 70 procent van de inkomsten aangeven. Je mag daar wel gemaakte kosten van aftrekken zoals wervingskosten, extra stookkosten en schoonmaakkosten.

PS. Niemand op deze wereld is goed in alles dus als je niet zeker bent van je belastingkennis schakel dan hulp in van vrienden, een vrijwilliger of een belastingadviseur. Regel het goed voor jezelf, elke euro is een euro.


google-site-verification=C8tMHGtkoDUsCZKd0DmrXExABl0i_suWO29ypFBzgIo