8x pech die jou vast niet overkomt. Toch? Regel nu je financiële buffer

Buffer
Eef van Opdorp, Blogger, Eef
door Eef van Opdorp
2364 keer bekeken

Pech zit in een klein hoekje. Een kapotte oven, de apk-keuring die hoog uitvalt of een fikse rekening van de loodgieter. Iedereen heeft weleens pech. En ik kan het weten, want pech kruiste mijn pad. Gelukkig had ik een financiële buffer. En ik raad je aan om die ook aan te leggen.

Ik heb het prijskaartje van alle pech van mij en mijn omgeving over het afgelopen halfjaar op een rij gezet. Herkenbaar?


Onverwachte verhuizing: 3500 euro!

1. Onverwachte verhuizing: 3500 euro!

Niet verwacht, wel gebeurd. Mijn relatie werd beëindigd. Heel vervelend, want ik raakte daardoor niet alleen mijn partner kwijt, maar ook mijn huis. Een nieuw huurhuis was gelukkig snel gevonden, maar kostte me wel drie maanden huur en borg.2. Regendruppels in de huiskamer, 1200 euro!

En of dat allemaal al niet erg genoeg was, kwamen op een blauwe regenachtige maandag de regendruppels dwars door het dak heen. Kosten van dit pechgevalletje: 1200 euro voor het aanleggen van een nieuwe dakbedekking.

Oeps, vinger afgezaagd, 385 euro!

3. Oeps, vinger afgezaagd, 385 euro!

Helemaal onvoorzien: ik bezeerde mijn vinger tijdens het klussen. Prijskaartje - met alle hechtingen en ziekenhuisbezoekjes inbegrepen - van dit ‘ongelukje’: 385 euro.

4. Voortanden eruit: 2300 euro!

Een avondje drinken met vrienden. Leuk. Maar zo’n avond wordt minder aangenaam als je per ongeluk een smak maakt en je daarbij twee voortanden verliest. Gelukkig kon de tandarts het gat opvullen met twee implantaten. Maar daar moest ik wel voor in de buidel tasten. Kosten: 2300 euro.

5. Keramische kookplaat ‘overleden’. Nieuwe installeren: 799 euro!

In het genre ‘Klein leed’ hield de keramische kookplaat er mee op. Een nieuwe was gelukkig snel geïnstalleerd, maar alleen als ik mijn portemonnee trok. Kosten: 799 euro.

Poes Pino frontaal aangereden. Overlevingsoperatie: 640 euro!

6. Poes Pino frontaal aangereden. Overlevingsoperatie: 640 euro!

Deze nachtmerrie kon er ook nog wel bij: mijn poes werd aangereden door een auto. Wonder boven wonder overleefde Pino het ongeluk, maar niet zonder overlevingsoperatie van 640 euro.7. Verstopt riool. Voorrijkosten, voortuin openbreken, doorspuiten: 720 euro!

Kunnen jullie het nog bijbenen? Mooi, dan ga ik nog even verder, want zelfs het riool liet me dit jaar in de steek. En omdat de verstopping precies onder de voortuin zat, moest deze overhoop gehaald worden. Tel daarbij de voorrijdkosten en het doorspuiten bij op en je komt zo op 720 euro.

Ontslagen. Gedaald inkomen: 3000 euro!

8. Ontslagen. Gedaald inkomen: 3000 euro!

Door de extra dyslexietraining die niet werd vergoed werd, maar wel nodig was, teerde ik 895 euro in op mijn spaargeld. Maar de echte pijn in mijn portemonnee voelde ik toen ik tot overmaat van ramp ook nog eens mijn baan kwijtraakte. Daardoor miste ik iedere maand 3000 euro aan inkomsten.


Dus: bouw een buffer

Je kunt je voorstellen, dit was een heftig jaar. Niet alleen emotioneel, maar ook financieel. Gelukkig had ik een buffer. Een appeltje voor de dorst in tijden van nood. En die gun ik jou ook, want je weet nooit wanneer het pechvirus toeslaat. Dus maak aan het begin van de maand automatisch 10% van je inkomen over op een spaar/pechrekening. Regel het NU. Je hoeft er nooit meer naar om te kijken en je buffer groeit zonder dat je het in de gaten hebt. En dan weet je: ik kan alle pech aan!

Geen buffer maar wel geld nodig voor een noodzakelijke uitgave?


google-site-verification=C8tMHGtkoDUsCZKd0DmrXExABl0i_suWO29ypFBzgIo