8 zomerse tanktips voor op vakantie

Voordelig tanken
tanken
door Milou Reumer
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
2373 keer bekeken

Met de auto op vakantie? Bespaar deze zomer op brandstof. 8 tanktips.


1. Tank niet aan de snelweg

Het lokale tarief bij tankstations in dorpen en steden is voordeliger dan wanneer je direct naast de snelweg tankt.

2. Tank niet in grensgebieden

De prijzen van tankstations in grensgebieden zijn vaak op elkaar afgestemd. Het is slim om vooraf te bekijken in welk land je het voordeligste kunt tanken. Ben je in een grensgebied? Als het kan, rijd dan een stukje verder het goedkoopste land in en tank buiten het grensgebied.

3. Tank bij een onbemande pomp

Een onbemande pomp is vrijwel altijd goedkoper dan bemand. Dus, als je een onbemande pomp tegenkomt, tank dan even bij.

Een onbemande pomp is vrijwel altijd goedkoper dan bemand

4. Tank bij een hypermarkt

In veel Europese landen vind je nabij steden soms grote ‘hypermarché’s’: grote supermarktenketens (in Frankrijk bijvoorbeeld Carrefour en Leclerc). Hier kun je meestal ook voor een scherpe prijs tanken.

5. Rijd niet te ver om

Let wel: tanken in dorpen, bij een een hypermarché of onbemande pomp scheelt weliswaar in prijs, je wint er weinig mee als je heel ver om moet rijden. Dan betaal je alsnog veel omdat je meer brandstof verbruikt. Rijd dus liever niet te ver om.

6. Zoek alvast op internet naar voordelige brandstofprijzen

Zoek voordat je vertrekt eens op het internet naar actuele brandstofprijzen in het buitenland. Kom je door verschillende landen heen? Kijk waar je het voordeligst kunt tanken. Een voorbeeld: als je een rondreis door Scandinavië maakt, kun je momenteel het beste benzine tanken in Zweden of Denemarken. In Noorwegen liggen de prijzen voor diesel en benzine veel hoger. Maar lpg is juist goedkoper.

Pas op voor 'premium brandstof', dit is duurder dan normale brandstof

7. Pas op voor premium brandstof

Tegenwoordig bieden veel tankstations zogenaamde premium brandstof aan. Dit is duurder dan normale brandstof. Oliemaatschappijen zeggen dat je er langer op rijdt en dat het beter is voor de motor. Of dat echt zo is? Daarover verschillende meningen. Eén ding is zeker: je betaalt er fors meer voor. Let dus goed op welke brandstof je exact tankt. Soms is het niet direct duidelijk dat het om premium brandstof gaat.

8. Download handige tank-apps

Ga je in Nederland op vakantie? Er bestaan verschillende apps die alle brandstofprijzen van tankstations bij jou in de buurt vergelijken. Zoals de app Athlon Brandstofprijs en DirectLease Tankservice. Zo weet je altijd waar je in Nederland het voordeligst uit bent. Dat is natuurlijk ook handig als je niet op vakantie bent.

Brandstofprijzen in vakantielanden

Vakantieland Euro95 (liter) Diesel (liter) Lpg (liter)
Nederland € 1,787 € 1,449 € 0,822
België € 1,641 € 1,456 € 0,634
Duitsland € 1,613 € 1,385 € 0,786
Frankrijk € 1,670 1,530 € 0,799
Oostenrijk € 1,370 € 1,300 € 0,849
Zwitserland € 1,442 € 1,499 € 0,858
Spanje € 1,402 € 1,321 € 0,860
Italië € 1,730 € 1,616 € 0,779

* Let op. Deze brandstofprijzen zijn gemeten op 1 mei 2013. De prijzen kunnen inmiddels zijn veranderd.


Ga je met de auto op vakantie? Met deze zomerse tips bespaar jij zeker op tanken. Tank bijvoorbeeld niet aan een bemande pomp en kijk uit voor zogenaamde 'premium brandstof'.