Dit artikel valt binnen de thema's: Huishouden, Gezin/Relatie

Zorgverzekering: 10 overstaptips

Zorgverzekering
artsen
door Martine Etten
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
440 keer bekeken

Het einde van het jaar is in zicht. Hét moment om je zorgpolis onder de loep te nemen. Misschien kun je overstappen naar een goedkopere zorgverzekering. 10 tips.


1. Neem de tijd

Er zijn tal van zorgverzekeraars en nog meer polissen. Ga er eens rustig voor zitten en zet alles op een rijtje. Welke zorg heb je vrijwel zeker nodig? Welke niet? Bekijk polissen en vergelijk de dekkingen. Dat kost tijd, maar zo maak je wel een weloverwogen beslissing.

2. Vergelijk basisverzekeringen

Voor welke zorgverzekeraar je ook kiest: de dekking van de basisverzekering is overal hetzelfde. Toch kunnen de prijzen verschillen. Soms betaal je voor de ene basisverzekering wel een tientje per maand meer.

3. Check vergelijkingssites

Er bestaan verschillende vergelijkingssites, zoals Independer of de Zorgvergelijker 2014 van de Consumentenbond. Via Independer kun je ervoor kiezen om zelf je zorgverzekering samen te stellen, of om dit stap voor stap te doen. Kies je voor de laatste optie? Dan krijg je per stap ook advies van een expert. Na invullen verschijnt er een overzicht van de zorgverzekeringen die het beste bij jouw wensen past.

4. Aanvullende verzekering of zelf sparen?

Bedenk of je een aanvullende verzekering nodig hebt. De tandartsenverzekering is een goed voorbeeld. Je betaalt voor de laagste dekking vaak al 9 euro per maand. Ga je alleen naar de halfjaarlijkse controle? Dat kost zo’n 20 euro. Die kun je misschien beter opsparen en uit eigen zak betalen. Eén nadeel: als je een keer echt iets krijgt aan je gebit, ga je flink betalen. Daarom is het slim om maandelijks geld opzij te leggen voor onverwachte behandelingen.

5. Basis + aanvullend kan apart

Wist je dat je de basisverzekering en aanvullende verzekering kunt onderbrengen bij twee verschillende verzekeraars? Dat loont als de aanvullende verzekering ergens anders veel goedkoper is. Maar let op. Sommige verzekeraars vragen ´administratieve opslag´. Vaak ligt dit zo tussen de 20% / 50% van de jaarpremie, een behoorlijk bedrag. En dat is niet altijd even duidelijk op te maken uit de voorwaarden.

6.  Kijk naar internetpolissen

Er bestaan tegenwoordig ook internetpolissen die aanzienlijk goedkoper zijn. Je kunt dan alleen contact opnemen via internet of telefoon. Er is dus geen kantoor waar je ‘even’ binnen kunt stappen. Bedenk wel vooraf of je dit prettig vindt.

7. Let op acceptatiecriteria

Zorgverzekeraars zijn in Nederland verplicht om iedereen te accepteren voor de basisverzekering. Maar als het om de aanvullende verzekering gaat, dan mogen verzekeraars zelf regels of acceptatiecriteria vaststellen. Zo kan het zijn dat senioren of chronisch zieken hogere premie betalen. Sommige verzekeraars hanteren geen acceptatiecriteria, maar ‘wachttijden’ voor aanvullende zorg. Soms wel een half tot twee jaar.

8. Zeg vóór 1 januari 2014 op

Zowel je basis- als aanvullende verzekering kun je opzeggen tot en met 31 december. Dat kan bijvoorbeeld online of via een verzekeringssite, maar het is verstandig om ook per aangetekende brief op te zeggen. Houd rekening met vertraging door de eindejaarsdrukte bij de post en de oude verzekeraar.

9. Basisverzekering: stap over vóór 1 februari 2014

In Nederland is een basisverzekering verplicht. Stap over op je nieuwe basisverzekering vóór 1 februari. Anders ligt een boete van het CVZ op de loer. Vanaf 1 februari kun je alleen nog overstappen van basisverzekering in speciale situaties. Bijvoorbeeld omdat je net 18 jaar bent geworden of omdat je gaat scheiden. Een aanvullende zorgverzekering afsluiten kan vaak wel tussentijds.

10. Staar je niet blind op de prijs

De voordeligste zorgverzekering hoeft voor jou niet direct de beste zorg te bieden. Zo hebben sommige goedkopere verzekeringen met minder zorgverleners een contract. Dan moet je misschien verder reizen voor behandeling. Wil je dat?