Dit artikel valt binnen de thema's: Werk en inkomen, Huishouden, Gezin/Relatie

Zo ga je oververzekering te lijf Besparen voor je gezin

spaartips
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
781 keer bekeken

Financiële programma's op televisie en de kranten waarschuwen de laatste tijd voor oververzekering. Wat bedoelen ze daar eigenlijk mee? En hoe bespaar je vervolgens op verzekeringen?


Veel verzekeringen vergoeden schades die eigenlijk ook al in een andere verzekering zitten. Zo zit in je autoverzekering al een pechhulp en vergoedt je inboedelpolis vaak ook als je laptop of mobiel gestolen worden. Welke dubbele verzekeringen zijn er allemaal, en hoe kom je er makkelijk van af?

Wilt u er een verzekering bij?

Wie tegenwoordig een product koopt, krijgt  standaard de vraag of de fiets, mobiele telefoon of laptop ook verzekerd moet worden. Een dure grap. De duurste modellen smartphones zijn € 10 per maand in de verzekering. Heb je een abonnement voor twee jaar, dan zijn de kosten dus € 240 in totaal; bijna de helft van de prijs van een nieuw toestel. Bedenk eerst eens wat de kans is dat je een dergelijk toestel kwijt- of kapotmaakt. En wat dan nog? Bovendien koop je voor dat geld ook een prima tweedehands iPhone of Samsung Galaxy SIII via internet.

Geen extra garantie

Een ander verkoopargument voor een dergelijke verzekering is vaak de zogenaamde  'extra garantie'. De Consumentenbond hamert er regelmatig op dat je het wettelijk recht hebt op een deugdelijk product en dat dit soort verzekeringen eigenlijk helemaal niet nodig zijn. Vaak is de schade van verlies of diefstal bovendien te verhalen op de inboedel- of reisverzekering. Bijvoorbeeld als de telefoon, laptop of fiets uit huis wordt gestolen of verloren of beschadigd raakt.

Start je eigen ‘verzekerings-maatschappij’. Na twee jaar heb je genoeg om alle kleine schades te betalen

Je eigen ‘verzekeringsmaatschappij’!

Wie toch bang is de schade niet te kunnen betalen, kan een eigen ‘verzekeringsmaatschappij’ oprichten, in de vorm van een spaarrekening. Te gebruiken voor kleine calamiteiten als een gestolen mobiel of fiets. De Consumentenbond raadt in een van de laatste nummers van de Geldgids (Consumentenbond Geldgids november 2012) aan € 100 op een rekening te storten en die iedere maand aan te vullen met € 25. Na twee jaar zit er € 700 in de pot en kun je eigenlijk alle kleine schades, zoals een mobiele telefoon of laptop, betalen. Bovendien zit je zo niet vast aan de beperkende voorwaarden van de verzekeraar zoals dagwaarde of het feit dat je gadget of apparaat na twee jaar niet meer verzekerd kan worden.

Potje maken

Zo'n zelfde soort potje kun je natuurlijk ook maken voor de tandartsverzekering, die ook vaker meer kost dan hij vergoedt. Of voor de verzekering van je huisdier, die vaak -afhankelijk van de grootte van het dier- één tot enkele tientjes per maand kost. Stort wat je uitspaart aan verzekeringspremie op een aparte rekening en betaal daarvan de eventuele facturen van tandarts of dierenarts.

Dubbel verzekerd?

Wat ook vaak voorkomt is dat je dubbel verzekerd bent. Het meest voorkomende voorbeeld is de reisverzekering. Die heeft bijvoorbeeld vaak een dekking voor geneeskundige kosten, maar vaak zit die ook al in de ziektekostenverzekering. Een dekking voor een ongevallen- of rechtsbijstandsverzekeringen is vaak ook niet nodig, als je die elders al hebt. En bedenk of een bagagedekking eigenlijk wel echt nodig is. Vaak zitten aan het verlies of de diefstal van bagage ook beperkende voorwaarden, zoals een eigen risico. Je kunt dit -net als met bij de extra verzekering voor elektronica-aankopen- ook oplossen met je eigen ‘waarborgmaatschappij’.

Ambulance

Schat je schade in. Wat bij op reis gaan wel behoorlijk in de papieren kan lopen, zijn kosten gemaakt bij een ongeluk. Denk aan ambulanceritten of de terugreis naar Nederland (repatriëring). Ook kunnen in sommige landen, bijvoorbeeld de VS, de ziekenhuiskosten veel hoger zijn dan in Nederland en word je soms verplicht de kosten eerst cash af te tikken voordat je terug reist. Kies daarvoor bij het afsluiten van zo'n verzekering één die uit losse modules bestaat. Volgens de Consumentenbond hebben De Europeesche, FBTO en Mondial Assistance verzekeringen die een beperkte basisdekking hebben en zijn op te bouwen met losse modules.

Pechhulp

Kijk ook eens in de polis van je autoverzekering wat daar in staat over de hulp bij pech. Vaak zorgt die ook voor het terugbrengen van de auto bij pech of een ongeluk in het buitenland. Wie bovendien een mobiliteitsgarantie heeft van de autodealer, hoeft bijvoorbeeld geen pechhulp af te sluiten voor het buitenland bij ANWB of Route Mobiel.

Switchen?

Een te hoge verzekering? Switchen kan tegenwoordig makkelijker dan vroeger. De meeste polissen sluit je voor een jaar af. Daarna ben je 'transfervrij' en kun je per maand opzeggen en vrij rondshoppen. En heb je een polis afgesloten, maar vind je later een nog betere of goedkopere? Verzekeraars geven bovendien veertien dagen bedenktijd, dus je kunt er ook altijd nog vanaf.


Een extra verzekering afsluiten voor een product is niet altijd nodig. In veel gevallen is een schade al verzekerd via een andere polis. Neem je schade- en zorgverzekeringen eens onder de loep, vaak ben je dubbel verzekerd.