Dit artikel valt binnen het thema: Huishouden

Zo eet ik een week lang voor € 4,29 per dag De uitdaging: je maag vullen van een minibudget

supermarkt
door Bianca Lathouwers
102500 keer bekeken

Eten en drinken: we kunnen niet zonder en genieten er graag met volle teugen van. Maar wat als je zo krap bij kas zit dat je amper geld hebt om eten en drinken te kopen? Welke keuzes maak je dan? Blogger Bianca Lathouwers gaat de uitdaging aan. Een week lang eten en drinken van een minimaal budget.


Zodra ik het idee op tafel leg, heb ik al spijt. Een week lang eten en drinken van een minimaal bedrag, ga er maar aan staan. Maar wie A zegt, moet ook B zeggen, dus ik zet door. Wat is dat minimumbedrag eigenlijk? Op aanvraag stuurt het Nibud me een minimumvoorbeeldbegroting voor een alleenstaande in de bijstand. Per maand begroot het Nibud hierin € 193 voor voeding. Dat is € 6,23 per dag. Al een laag bedrag, maar het kan nog lager, vind ik. Wat als er plots een dwingende rekening van € 60 op de mat valt? Er blijft € 133 euro over, € 30 voor een week. € 4,29 per dag.

Een kopje koffie per dag

Ik weet van mezelf dat ik niet slim boodschappen doe. Vaak een paar keer per week en regelmatig met lekkere trek. Ik drink daarnaast veel frisdrank en bestel nogal eens een gemakkelijke pizza. Ook eet ik gemiddeld eens per week buitenshuis. Deze week wordt dat allemaal geschrapt. De broekriem wordt aangetrokken. Ik besef dat ik mijn Nespresso-verslaving ook aan banden moet leggen. Een kopje koffie van 37 cent … ik gun me er deze week elke dag eentje. Dat is al € 2,59 van het budget af, zonder een boodschap te doen.

Met de basislijst op boodschappenpad

Thuis maak ik een lijstje met de basisboodschappen. Ik sjoemel een beetje met de kruiden: die heb je toch altijd wel in huis, vind ik. Mijn lijstje is als volgt:

  • Brood
  • Fruit
  • Beleg, hartig en zoet
  • Groente
  • Thee
  • Vlees en vis
  • Aardappelen
  • Rijst
  • Pasta
  • Eieren
  • Boter
  • Sauzen
  • Soep
  • Iets lekkers

Met dit basislijstje, een rekenmachine en € 27,41 op zak ga ik naar de supermarkt. Naar Lidl, want daar deed ik laatst ook het voordeligst boodschappen. Om bij de kassa niet voor vervelende verrassingen te komen staan, maak ik eerst een rekenrondje. En kom keer op keer in de knel. Vooral het vlees en vis hakken in mijn budget. Ik moet keuzes maken. Vrijdag dus geen visdag en half-om-halfgehakt kan ook wel. Ook schrap ik wat broodbeleg (pindakaas en kaas), appelmoes en chips. Uiteindelijk kom ik uit op € 27,37 en ben ik best trots op mezelf.

Wat het uiteindelijk is geworden:

  • Een brood (22 sneetjes) (€ 0,99)
  • 6 afbakbroodjes (€ 0,39)
  • 5 bananen (€ 0,49)
  • 2 appels (€ 0,90)
  • Stroop (€ 0,62)
  • Thee (€ 0,75)
  • 2 Komkommers ( € 0,98)
  • Kilo tomaten (€ 0,39)
  • Kropsla ( € 0,79)
  • 2,5 kg aardappelen ( € 1,49)
  • Plakjes kipfilet (€ 0,79)
  • Leverpastei (€ 1,59)
  • Margarine (€ 0,89)
  • Bakboter (€ 0,49)
  • Eieren ( € 0,99)
  • Pond half-om-halfgehakt (€ 2,29)
  • 600 gr kipfilet (€ 3,99)
  • Kilo rijst (€ 1,49)
  • Zoetzure saus (€ 0,82)
  • Spaghetti (€ 0,59)
  • Pastasaus ( € 1,19)
  • Liter yoghurt (€ 0,55)
  • Blik soep (€ 0,99)
  • Kerriesaus (€ 0,79)
  • Blik doperwten (€ 0,59)
  • Sladressing (€ 0,85)
  • Ananasstukjes (€ 0,69)

Leverpastei of kipfilet en 4 keer een ei

Met deze boodschappen moet ik het een week uitzingen. De volgende gerechten liggen de komende dagen op mijn bord: maandag tot en met vrijdag ontbijt ik met een sneetje brood met appelstroop. Bij de lunch een sneetje brood met leverpastei of kipfilet en 4 keer een sneetje brood met een gekookt of gebakken eitje. Op dag vijf grijp ik tijdens de lunch terug op appelstroop. In de middag eet ik nog een banaan of appel om de lekkere trek gezond te stillen.

Bij het rekenrondje in de supermarkt kom ik in de knel. Vooral het vlees en vis hakken in mijn budget. Ik moet keuzes maken. Vrijdag is deze week dus geen visdag. 

Luxe lunchen met afbakbroodjes

In het weekend doe ik luxe met de overgebleven vleeswaren en eieren. Naast het brood (dat ik trouwens direct in de vriezer deed om het vers te houden en er elke dag drie sneetjes uit te halen), mag ik ook de afbakbroodjes. Vier voor ontbijt/lunch en twee als vieruurtje bij een kom soep. Het haalt het niet bij het aanbod in het lunchcafé, maar met mijn dagelijkse kopje Nespresso ernaast geniet ik er toch van. De rest van de dag drink ik water en thee, heel veel thee.

Een tropische ananasverrassing

’s Avonds eet ik best gevarieerd, vind ik. Niet helemaal vers, maar dat maak ik goed met kleine salades van sla, tomaat, komkommer en een likje dressing. Met de komkommer doe ik zuinig: dat blijkt ook een ideale snack voor de avondtrek. Drie dagen eet ik spaghetti met rode gehaktsaus. De rijst en kipfilet gebruik ik afwisselend voor een prutje met zoetzure saus of kerriesaus: weer drie dagen gevuld. Het kerriegerecht verfraai ik met stukjes ananas, als tropische verrassing. Tenslotte gebruik ik een stukje kipfilet voor het zondagmaal. Met gebakken aardappelen en doperwten laat ik het me prima smaken. Net als de vanilleyoghurt toe. Ik neem een tweede bakje.

Gelukt! Dat verdient een lievelingsmaal

Hoewel deze week me best is meegevallen (ik heb zelfs nog wat broodbeleg, rijst, pasta en aardappelen over), ben ik blij als het maandagochtend is. Ik kan weer kopen wat ik wil zonder op elke cent te letten. Respect voor iedereen die dag in, dag uit met de hand op de knip toch iets lekkers op tafel weten te zetten.


Een week eten van een minimumbedrag, hoe is dat? Blogger Bianca Lathouwers ging met een weekbudget van € 30 de uitdaging aan.