Dit artikel valt binnen de thema's: Werk en inkomen, Huishouden

Webwinkels betalen retourzendingen vaak te laat terug

geldtip
toetsenbord, winkel, webwinkel, winkelwagen
door Peter Rademaker
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
353 keer bekeken

Dit artikel is verouderd. Het kan zijn dat de genoemde percentages inmiddels zijn veranderd.

Veel webwinkels houden zich niet aan de regels bij het terugzenden van een gekocht product. Dit melde de Consumentenbond op 22 maart 2013. Ruim 25% van de onlineshops betaalt veel te laat geld terug als pakketten worden teruggestuurd.


De proef

De bond deed de proef bij 118 verschillende webwinkels. Ze bestelde 268 producten en stuurde daarna alle pakketten direct terug. In veel gevallen betaalden de webwinkels pas na een herinnering het verschuldigde bedrag terug. Bij 4 winkels kregen de onderzoekers helemaal geen geld terug. Ook werd bij 44 procent van de teruggestuurde pakketten geen bezorgkosten terugbetaald.

Betaal met acceptgiro

In Nederland heb je als koper recht op 7 werkdagen bedenktijd. Binnen die periode mag je een internetaankoop dus terugsturen. Internetwinkeliers moeten jou je geld binnen 30 dagen terugbetalen. Het is daarom verstandig om onlineaankopen per acceptgiro te betalen. Je betaalt dan pas als je het product hebt ontvangen. Wil je het pakket toch terugsturen? Betaal dan simpelweg de acceptgiro niet. Dan hoef je ook niet te wachten op terugbetaling.


Webwinkels betalen retourzendingen vaak veel te laat terug. Betaal je onlineaankopen daarom per acceptgiro.