Dit artikel valt binnen het thema: Huishouden

Webshoppers opgelet: laat je niet misleiden Online aankoop soms duurder aan de deur

Online winkelen
winkelwagen
door Milou Reumer
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
4399 keer bekeken

Stel, je koopt een mooie winterjas voor een voordelige prijs bij een webwinkel, maar eenmaal aan de deur vraagt de bezorger je om alsnóg een extra bedrag af te tikken… Belangenvereniging Thuiswinkel.org krijgt steeds vaker klachten binnen van consumenten die dit overkomt.


Dit komt vooral door Chinese webwinkels die steeds vaker in het Nederlands zijn vertaald. Consumenten denken daardoor een koopje op te doen bij een winkel in Nederland. Maar zonder dat zij het in de gaten hebben kopen consumenten een product vanuit China waarbij invoerrechten en btw betaald moeten worden. Webwinkels zijn verplicht om dit te vermelden, maar veel Chinese webwinkels laten dit na.

Door vertaalde teksten lijkt het alsof het om Nederlandse webwinkels gaat

Vooral Chinese webwinkels

Wijnand Jongen is directeur van Thuiswinkel.org en legt uit: “Als je buiten Europa een product koop bóven de 22 euro, betaal je btw en invoerrechten. Webwinkels zijn verplicht om dit vooraf te melden op de website, alleen dat gebeurt lang niet altijd. Dan komen consumenten aan de deur plotseling voor onverwachte kosten te staan.

Misleiding

Jongen vervolgt: “Heb je bijvoorbeeld een product besteld van 100 euro maar vooraf geen douanekosten betaald? Dan betaal je aan de deur nog zo’n 30 euro bij. Afgaande van 21% btw en ongeveer 10 euro administratiekosten. We zien de laatste tijd dat vooral Chinese webwinkels dit niet vermelden en zich dus schuldig maken aan misleiding van consumenten.”

Zó herken je een Chinese webwinkel

Maar hoe kun je zulke Chinese webwinkels herkennen? Jongen: “Dat kan lastig zijn. Soms kun je het aan de url zien. Type je bijvoorbeeld een url in van een webshop? Dan zie je dat ‘.nl’ automatisch verandert in ‘.com/nl’. Dit is een kenmerk dat je met een vertaalde website uit het buitenland te maken hebt. Je kunt ook naar de adresgegevens kijken, maar die staan er niet altijd op. Is het een vertaalde website? Let bij de betaling dan op of je de extra kosten al betaald, of dit achteraf moet doen.”

Tip

Jongen besluit: “Een vertaalde webshop herkennen kan dus soms best pittig zijn. Mijn tip? Wees er vooraf áltijd bewust van dat het kan voorkomen dat je aan de deur alsnog extra geld betaald. Houd dus gewoon altijd rekening met kosten zoals invoerrechten en btw. Of kijk naar webwinkels met ons keurmerk. Dan weet je zeker dat de winkel betrouwbaar is.”

* Bron: Metro