Dit artikel valt binnen de thema's: Huishouden, Werk en inkomen

Wat te doen als… je je baan verliest?

Ontslag
ontslag
11821 keer bekeken

Of je nu al jarenlang in loondienst bent, of pas een paar maanden: het verliezen van een baan is altijd een klap die je moet verwerken. Naast de emoties die erbij komen kijken, komt er ook financieel heel wat op je af.  Je loon wordt niet meer maandelijks gestort en je moet op banenjacht. Wat doe je als je je baan verliest?


Ontslag: de boodschap

Wat doe je als je de boodschap krijgt dat je ontslagen wordt? In het tv-programma EénVandaag adviseert Erwin Crooy van het Juridisch Platform   “Teken niets, zorg dat je werkgever op papier zet waarom je ontslagen wordt en vraag bedenktijd.” Win informatie in, bijvoorbeeld via het UWV, via het Juridisch Platorm of het Juridisch Loket.” Bekijk hier het filmpje .

Financieel stappenplan

Je baan verliezen betekent verlies van inkomen. Een onzekere tijd, want je weet niet wanneer je weer een inkomen gaat krijgen, en welk loon je kunt verwachten. Daarom is het goed om meteen actie te ondernemen. Sla niet alleen aan het solliciteren, maar maak ook een financieel stappenplan. Maak een lijst met inkomsten en uitgaven. Kun je besparen? Doe dat dan meteen. Koop slimmer in, zeg de schoonmaakster gedag, zeg de opvang van je kinderen op of stop het sportschoolabonnement. Direct besparen is nu heel belangrijk, zodat je financieel overzicht houdt en niet in de rode cijfers duikt. Kijk of je goedkope of gratis alternatieven kunt bedenken. In plaats van de sportschool ga je hardlopen. En als je naar een sollicitatiegesprek gaat, vraag je of de buurvrouw kan oppassen, in ruil kook je voor haar een heerlijke maaltijd.

Inkomsten

Wellicht maak je kans op een WW-uitkering. Je kunt hier berekenen of je recht hebt op een WW-uitkering. Het is belangrijk om te weten hoe hoog de uitkering uitvalt en hoeveel maanden je hier recht op hebt. Dat kun je o.a. via deze website berekenen. Een WW-uitkering duurt minimaal drie maanden en maximaal 38 maanden. Je uitkering start als de opzegtermijn is afgelopen. Heb je een werkloosheidsverzekering afgesloten? Dit is een verzekering die je WW-uitkering aanvult. Meld je dan bij je verzekeraar.

Ben je buiten je schuld om ontslagen? Dan kan het zo zijn dat je recht hebt op een ontslagvergoeding. Roep hulp in en zorg dat je nog niks ondertekent. Word je ontslagen door de financiële situatie van je werkgever? Dan is de kans op een ontslagvergoeding klein. Het bedrijf doet in zo’n geval een ontslagaanvraag bij het UWV, waarbij in de meeste gevallen geen afkoopsom overeen wordt gekomen.

Hypotheek

De grootste kostenpost is waarschijnlijk je hypotheek. Als je een lening met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) hebt afgesloten, kun je gebruik maken van de zogenaamde Woonlastenfaciliteit. Als je je maandelijkse last niet kunt betalen, wordt het bedrag dat je tekort komt bijgeschreven op je lening. Zo wordt je lening maximaal 9 procent hoger dan de hoofdsom. Heb je geen verzekering die onder de NHG valt? Ook dan kun je een verzoek hiertoe indienen, maar de geldverstrekker hoeft hier niet aan mee te werken.

Een andere optie (ook bij niet NHG-hypotheken) is bij de geldverstrekker verzoeken om een tijdelijke opschorting van de aflossingstermijnen. Je lost dan tijdens de overbruggingsperiode naar een nieuwe baan niet af. Je kunt ook beslissen om een extra lening af te sluiten, om de periode te overbruggen en te voorkomen dat je lening moet worden verkocht. Zorg dan wel altijd dat je goed naar de voorwaarden kijkt.

Wordt je fiscale renteaftrek nu per jaar berekend? Dien dan bij de belastingdienst een verzoek in om maandelijks een voorlopige teruggaaf te krijgen.

Bij je gemeente kun je navragen of je recht hebt op een woonkostentoeslag, dat is een tijdelijke inkomensaanvulling die je kunt vergelijken met huursubsidie.  Mocht het zo ver komen dat je moet onderhandelen met schuldeisers, dan kun je ook de hulp inroepen van de Gemeentelijke Krediet Bank (GKB).  Als je woning verkocht moet worden, dan kun je de woning het beste zelf te koop aanbieden. Bij een gedwongen verkoop, valt de verkoopprijs vaak fors lager uit.

Toeslagen

Als je huurt kun je door de veranderde situatie wellicht huurtoeslag aanvragen.  Kijk ook of je recht hebt op andere toeslagen, zoals zorgtoeslag.

Solliciteren maar!

Misschien staat je hoofd er nog helemaal niet naar, maar toch is het van belang snel aan het solliciteren te gaan. Een nieuwe baan zorgt weer voor inkomen, nieuwe energie maar vooral ook financiële rust. Natuurlijk zoek je een job die aansluit bij je opleiding en ervaring, maar ben zeker niet te kieskeurig. Misschien is het ook wel een uitdaging om eens iets heel anders te gaan doen. Denk steeds goed na over je sollicitatiebrief. Zorg voor een uitmuntende brief, een perfect CV en een manier om op te vallen. Heb je bijvoorbeeld wel eens aan een video-sollicitatie gedacht? In het wilde weg solliciteren werkt niet, solliciteer gericht en zorg dat je passie voor de baan van het papier (of het videoscherm) afspat.

Laat je helpen door anderen. Er zijn vast vrienden of kennissen die je brief nog eens willen lezen of mensen die via hun netwerk een leuke baan voor je weten. Maak een LinkedIn-pagina (een social-netwerk voor professionals) aan en laat je omgeving weten dat je op zoek bent naar een baan. Ga ook eens op de koffie bij mensen die actief zijn in het vakgebied waar je interesse in hebt en vraag om tips. Probeer op die manier een netwerk op te bouwen. En volg cursussen, workshops of opleidingen om je kennis bij te spijkeren.