Dit artikel valt binnen de thema's: Studeren, Werk en inkomen

Wat te doen als.. je afgestudeerd bent? Hoera! Je diploma is binnen! En nu….

Afgestudeerd...en nu?
afstuderen
25151 keer bekeken

Solliciteren maar!

De zoektocht naar je droombaan kan beginnen. Leg de lat niet té hoog. Laat zien dat je bereid bent te werken. Doe zo veel mogelijk ervaring op. Zorg voor een goede sollicitatiebrief en een opvallend cv. Op internet zijn allerlei tips te vinden en er zijn zelfs bedrijven die een brief voor je kunnen opstellen. Kijk bijvoorbeeld eens op Sollicitatiedokter.nl . Het oog wil ook wat, dus zorg voor een vormgeving die bijzonder is. Je kunt ook denken aan een video-sollicitatie, zo val je nóg meer op. Maak het ook weer niet té gek, je moet wel professioneel blijven.

Bye bye gratis OV

Nu je afgestudeerd bent heb je geen recht meer op een studenten OV jaarkaart. Zet je kaart stop via een ophaalautomaat. Om een boete te voorkomen, doe je dit uiterlijk de vijfde werkdag nadat je studiefinanciering is stopgezet. Reis je nog wel met het openbaar vervoer? Via NS kun je een gratis Dal Voordeel Abonnement aanvragen of je kiest voor 50 euro korting op een ander NS-abonnement naar keuze.

Uitschrijven bij je studie

Vergeet je niet uit te schrijven bij je studie,  anders moet je collegegeld blijven betalen. Meestal kun je hiervoor terecht bij de studentenbalie. Studeer je halverwege een studiejaar af? Bekijk dan of het mogelijk is om een deel van je studiegeld terug te krijgen.

Studiefinanciering stopt

Heb je geen aanvullende lening afgesloten en ben je binnen tien jaar afgestudeerd? Dan wordt je beurs omgezet in een gift. Je school of universiteit geeft automatisch aan DUO door dat je je uitschrijft. Je hebt recht op studiefinanciering tot en met de maand waarin de onderwijsinstelling je uitschrijft. Als je in het buitenland studeert of als je stopt na het behalen van je Bachelor, dan moet je zelf je diploma opsturen.  Je kunt je studiefinanciering stopzetten via DUO.

Lening terugbetalen

Heb je extra geleend naast je studiefinanciering? Dan heb je vijftien jaar de tijd om je lening  terug te betalen. Deze termijn gaat in na de zogenaamde aanloopfase. De eerste twee jaar na je studie ben je niet verplicht om af te betalen, maar het is wel mogelijk. Zit je financieel krap omdat je nog geen baan hebt gevonden? Dan kun je het terugbetalen van je lening nog even uitstellen. Het voordeel van vroeg beginnen met afbetalen is dat je minder rente hoeft te betalen over de rest van je schuld. Bovendien ben je dan eerder schuldenvrij. Je krijgt bericht van DUO hoeveel je moet afbetalen.

Van studentenrekening naar echte rekening

Gratis studentenrekening? Voordelige creditcard voor studenten? Zorgverzekering op maat? Vergeet deze producten niet om te zetten, nu je situatie is veranderd.

Brood op de plank

Combineer je zoektocht naar een baan met een bijbaan. Het is natuurlijk fijn als die baan aansluit bij je afgeronde studie, maar dat is niet altijd mogelijk. Misschien kun je het aantal uren van je bijbaan uitbreiden? Of kun je nog iets voor die leuke stageplek betekenen?

Fleur: ‘Contact met uitzendbureaus
heeft mij erg geholpen’

Fleur Holtackers is afgestudeerd Communicatie en Informatiewetenschapper. “Het zoeken naar een uitdagende baan valt niet mee”, vertelt ze. “Om het hoofd financieel boven water te houden, moet ik mijn handen uit de mouwen steken. Ook nu ik mijn droombaan nog niet gevonden heb. Ik kon wat meer uur werken bij mijn bijbaantje en heb verschillende kennismakingsgesprekken gehad bij uitzendbureaus. Dat heeft mij erg geholpen, want alleen inschrijven via een website is niet voldoende. Ik heb nu een tijdelijke fulltime baan gevonden.” Fleur heeft nu dus een fulltime baan én haar bijbaantje. Daar komt het solliciteren nog bij. “Het is belangrijk om duidelijke afspraken met jezelf te maken. Ik plan minimaal één avond per week vrij om te solliciteren. Natuurlijk is het lastig om geregeld afwijzingen te krijgen, er solliciteren nu heel veel mensen. Maar ik denk dat de sleutel tot succes doorzetten is.”