Dit artikel valt binnen de thema's: Kinderen/jongeren, Gezin/Relatie

Wat kost mijn oppas? Als de ouders van huis zijn …

gezin
oppas, kinderen, spelen, blokken, thuis
door Bianca Lathouwers
33190 keer bekeken

Soms wil je even lekker een avondje met z’n tweeën weg. Regel dan tijdig een oppas voor de kinderen. Welke kosten komen daar bij kijken?


Bekijk samen of jullie een scholier of een professionele babysitter willen om op de kinderen te passen. Het is gebruikelijk dat je de oppas een uurtarief betaalt. Voor scholieren ligt dat tussen de € 2,65 en € 4,- per uur. Een babysitter van een oppascentrale kost meestal € 7,- per uur. Daar komen nog administratiekosten voor de centrale en eventuele toeslagen bij. Op feestdagen en in het weekend hebben professionele oppassers namelijk recht op extra geld.

Hoe zit dat precies? De totale kosten voor een oppas via een oppascentrale zijn als volgt opgebouwd: Administratiekosten + uurtarief oppas + eventuele toeslagen.

Je betaalt gemiddeld € 25 per jaar om je gezin aan te melden bij een oppascentrale. De administratiekosten (€ 3 per keer) + het basistarief (€ 7 per uur) + eventuele toeslagen komen daar nog bij.

Rekenvoorbeeld

Stel: jullie gaan een keer per maand met z’n tweeën uit eten en naar de bioscoop. Op de eerste vrijdag van april vertrekken jullie om 19.00 uur van huis en zijn om 0.00 uur weer terug. Hoeveel kost een avondje oppas dan?

Naam

Gemiddeld uurtarief

Berekening

Scholier Meike

€ 3,30

€ 3,30 x 5 = € 16,50

Naam Gemiddeld uurtarief Berekening
Professionele oppas Kim € 7,- € 7,- x 5 uur = € 35,-

+ extra kosten (à 8,60) =

€ 43,60

De extra kosten zijn:

  1. De aanmelding bij de centrale kost per maand: € 25 / 12 = € 2,10.
  2. De administratiekosten zijn € 3,- per oppasavond.
  3. De toeslag in het weekend na 19.00 uur is € 3,50.
    Totale kosten: € 2,10 + € 3,- + € 3,50 = € 8,60

Tip: Je kunt nog meer kosten besparen als je scholier Meike niet per uur betaalt, maar van tevoren een vast bedrag afspreekt. Ben hier redelijk in. Het bedrag is afhankelijk van het aantal kinderen waarop de babysitter past en of de kinderen in bed liggen of niet. Vaak ronden ouders het bedrag naar vijf- of tientallen af. In het geval hierboven van scholier Meike kunnen jullie € 15,- per avond afspreken.

Avondeten

Als jullie al vroeg vertrekken, eet de oppas ’s avonds met de kinderen mee. Dit kost volgens het Nibud ongeveer € 2,27 per warme maaltijd.

Chips, cola en een filmpje

De kinderen en de oppas willen ’s avonds natuurlijk ook iets lekkers. Zorg dat jullie iets te knabbelen en een lekker glaasje frisdrank in huis hebben. Een zak chips en een fles cola is meestal al genoeg.

De meeste kinderen willen ‘s avonds met de oppas een film kijken. Huren bij een videotheek kost gemiddeld € 4,- per film, maar dat kan ook makkelijker. Bij je eigen televisieprovider bijvoorbeeld. Dat scheelt weer een ritje naar de videotheek.

Wat kost dat gemiddeld?

Product

Gemiddelde kosten

Chips:

- bekend merk (€ 1,23)

- onbekend merk (€ 0,97)

(€ 1,23 + € 0,97) / 2 = € 1,10

Frisdrank:

- bekend merk (€ 1,54)

- onbekend merk (€ 1,15)

(€ 1,54 + € 1,15) / 2 = € 1,35
Film € 4,-
Totaal € 6,45

Blijven slapen of naar huis brengen?

Als jullie het ’s avonds laat maken, kan je afspreken dat de oppas blijft logeren. Als richtlijn geeft het Nibud dat je de oppas na 0.00 uur € 7,- betaald voor de hele nacht.

Zijn jullie vroeg thuis? Bied de oppas aan om hem of haar met de auto naar huis te brengen. Een ritje met de auto kost ongeveer € 0,43 per kilometer. Zo betaal je aan een oppas die bijvoorbeeld 10 km van jullie huis woont (10 x 0,43) x 2 = € 8,86. Dat bedrag is het totaal voor zowel de heen- als de terugrit.

Kortom ...

Het maakt veel uit of jullie voor een scholier of een professionele oppas kiezen. Het kan vele euro’s schelen. Let wel op. Deze berekeningen zijn slechts voorbeelden. De kosten kunnen uiteraard per oppascentrale, videotheek of supermarkt verschillen.


Wat kost een oppas als je een avondje met z’n tweeën weggaat?


Tags