Dit artikel valt binnen de thema's: Kinderen/jongeren, Gezin/Relatie

Wat betaal jij voor je oppas? wat is eigenlijk een redelijke vergoeding

Oppas
oppas
7654 keer bekeken

Als je een of meer kinderen hebt, zul je ongetwijfeld weleens een beroep doen op een oppas. Maar wat is eigenlijk een redelijke vergoeding? En wat is precies het verschil tussen een informele en een formele oppas?


Informele oppas
Als je regelmatig een scholier vraagt om op te passen, bijvoorbeeld als je een feestje hebt of naar uit eten gaat, gaat het om een informele oppas. Deze oppas is niet officieel als gastouder geregistreerd en heeft geen vergunning. Dat betekent ook dat je geen recht hebt op een tegemoetkoming in het kader van de Wet Kinderopvang.

Hoe bepaal ik het tarief?
Als je je afvraagt wat een redelijke vergoeding is voor je informele oppas, kun je rekening houden met de volgende factoren:

- Hoeveel kinderen zijn er thuis?
- Vergen de kinderen veel aandacht?
- Blijft de oppas tot na twaalf uur?
- Liggen de kinderen al op bed als de oppas komt?
- Moet de oppas de kinderen op bed leggen?
- Blijft de oppas slapen?
- Hoe oud en ervaren is de oppas?

Tarieven
Het Nibud gaat uit van een minimaal uurtarief van € 2,65. Dit minimumbedrag kun je bijvoorbeeld aanhouden bij een relatief jonge oppas die:

- op één kind hoeft te passen;
- komt op het moment dat het kind al in bed ligt;
- vóór 00.00 uur weer thuis is.

Het andere uiterste is dat er een relatief ervaren oppas is die drie of meer (drukke) kinderen op bed moet leggen en bovendien blijft slapen. In dat geval is een tarief van ongeveer € 10 gebruikelijk.

Formele oppas
Een formele oppas staat ingeschreven bij een erkend gastouderbureau en moet voldoen aan de gestelde kwaliteitsnormen. Met een formele oppas – een gastouder dus – kun je in aanmerking komen voor een vergoeding van de oppaskosten via de Wet Kinderopvang, maar het is ook gebruikelijk om deze gastouder een hogere vergoeding te geven. Gastouders moeten namelijk belasting en hun ziektekostenpremie betalen over hun inkomsten. Vaak staan deze tarieven overigens al vast. Als je wel moet onderhandelen, kun je uitgaan van de kinderopvangtoeslag of het minimumloon.

Andere afspraken
Behalve de reguliere vergoeding zijn er nog wat andere zaken waar je rekening mee moet houden, zoals:

- bereikbaarheid. Als de oppas ‘standby moet staan’, is het niet meer dan normaal om daarvoor een kleine vergoeding te geven.
- andere activiteiten tijdens het oppassen. Als de oppas bijvoorbeeld ook nog huishoudelijk werk doet, kun je uitgaan van het gebruikelijke uurtarief voor hulp in de huishouding: € 10,50 tot € 13,50.
- reiskosten. Als de oppas gebruikmaakt van de auto of het openbaar vervoer, is het niet meer dan normaal om deze kosten te vergoeden.