Dit artikel valt binnen de thema's: Gezin/Relatie, Wonen en hypotheken

Waarom is een samenlevingscontract verstandig?

Samenwonen
samenwonen
2451 keer bekeken

Besluiten om te gaan samenwonen, een flinke stap in een relatie. Waarschijnlijk ben je druk bezig met het zoeken naar een geschikt huis, de perfecte meubels en de rest van de uitzet. Maar als dat eenmaal geregeld is, zijn er ook nog serieuzere zaken die afgehandeld moeten worden. Zo is het bijvoorbeeld verstandig om een samenlevingscontract op te stellen. Minder leuk dan het uitzoeken van de meubels, maar het kan wel erg handig zijn. Wij vertellen je waarom.


Duidelijkheid scheppen

Een samenlevingscontract zorgt vooral voor duidelijkheid. Betalen jullie bijvoorbeeld allebei even veel huur? Of betaalt de ander de auto? Alles staat zo zwart op wit. Mocht je nou een keer twijfelen, dan zoek je het zo op. Ook als jullie niet van plan zijn uit elkaar te gaan.

Dat is van jou, dit is van mij

Ga je toch uit elkaar? Dan is het wel zo fijn om te weten wat van wie is. Zo weet je tenminste zeker dat die dure home cinema set (die je uit jouw portemonnee betaalde) ook daadwerkelijk met jou meeverhuist. Ook beslis je wie er in het huis mag blijven wonen én wie bijvoorbeeld de auto mag hebben. Niet gezellig om over na te denken, maar je kan maar beter het zekere voor het onzekere nemen.

Plotseling overlijden

Wat gebeurt er als één van jullie twee plotseling overlijdt? Als je geen samenlevingscontract hebt, krijg jij na het overlijden niets. Het geld van je partner, zijn of haar opgebouwde pensioen en eventueel zelfs het huis worden dan eigendom van de familie van je wederhelft. Heb je een samenlevingscontract? Dan is alles netjes verdeeld en ontvang je een partnerpensioen na het overlijden. En ook als jullie huis op naam van je partner staat, wordt het daarna toch jouw eigendom.

Minder belasting

Met een samenlevingscontract betaal je over het algemeen minder belastingen. Je doet namelijk samen de aangifte voor inkomstenbelasting, met andere woorden: je wordt fiscaal partner. Financieel is dit dus vaak voordeliger. Houd er wel rekening mee dat dit er tegelijkertijd ook voor kan zorgen dat je een lagere uitkering, huur- of zorgtoeslag ontvangt.

Wil jij ook een samenlevingscontract laten opstellen zodat je zeker weet dat straks alles goed geregeld is? De prijzen voor zo’n contract verschillen per notaris. Gemiddeld ben je tussen de 125 en 300 euro kwijt. Een kleine investering, als je bedenkt hoeveel problemen je ermee voorkomt. Vergelijk vooral even goed de prijzen, met een beetje zoeken bespaar je gemakkelijk honderd euro!