Dit artikel valt binnen het thema: Werk en inkomen

Voordelig reizen op kosten van de baas Alles over het mobiliteitsbudget

Reiskosten
mobiliteit
door Annemijn Coenen
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
9160 keer bekeken

Reiskosten kunnen iedere maand een flinke hap uit je budget nemen. Daarom komen veel bedrijven hun werknemers tegemoet met een vergoeding. Een nieuwe trend daarin is het flexibel mobiliteitsbudget.


Een mobiliteitsbudget is een financiële reisvergoeding die een bedrijf jaarlijks samenstelt voor een werknemer. Het idee achter een mobiliteitsbudget is dat de werknemer zelf bepaalt hoe hij reist en zelf het budget beheert. Je kunt dus zelf kiezen of je liever met de auto, het openbaar vervoer of met de fiets naar het werk gaat. Jij als werknemer weet immers het beste welke reisoptie het meeste gemak oplevert, wat het handigste is in reistijd en wat het goedkoopste is.

Voordeel van een mobiliteitsbudget

Met een mobiliteitsbudget betaal je dus zelf de reiskosten van- en naar je werk. Dat heeft als voordeel dat je zelf kunt bepalen waaraan je het budget spendeert. En als je slimme keuzes maakt, dan is het mogelijk dat je aan het einde van het jaar budget overhoudt. Dit bedrag mag je als werknemer in je portemonnee steken. Houd er wel rekening mee dat dit extra inkomen fiscaal is belast.

Rekenvoorbeeld: Aan het begin van het jaar krijg je van je werkgever een mobiliteitsbudget van € 10.000 euro. Je kiest om regelmatig met de trein naar je werk te reizen en gaat af en toe met de auto. Aan het eind van het jaar heb je € 8.000 verbruikt. De overgebleven € 2.000 wordt bij het belastbaar inkomen opgeteld. Wat na belastingaftrek overblijft, dat mag je houden.

Mobiliteitsbudget: bruto of netto?

Een mobiliteitsbudget kun je bruto of netto ontvangen. Als dit bruto gebeurt, dan wordt het bedrag volledig in de loonbelasting betrokken. Hierdoor heeft een werknemer netto minder budget ter beschikking.

Als je het mobiliteitsbudget netto ontvangt, dan maakt je als werknemer gebruik van de onbelaste vergoeding van € 0,19 per kilometer en andere fiscale regelingen. Met behulp van een rittenregistratie en het volledige inzicht in reiskosten, worden deze vergoedingen in mindering gebracht op het beschikbare budget. Het saldo dat dan ontstaat, keert de werkgever bruto uit aan de werknemer. Er zijn twee mogelijkheden:

1. Een vast budget: iedere werknemer in het bedrijf ontvangt hetzelfde budget. Dit is ongunstig voor mensen die veel zakelijk autorijden. Je komt dan hoogstwaarschijnlijk budget tekort.

2. Variabel budget op basis van zakelijke kilometers: een werkgever kiest op basis van hoe vaak en hoeveel iemand reist voor zijn werk een vast bedrag. Woon-werk-privé kilometers zijn vaste waarden. Iedere gebruiker krijgt daarmee de juiste vergoeding.

De (OV) mobiliteitskaart

Een mobiliteitsbudget wordt op een (OV) mobiliteitskaart gezet. Dit is een totaalpakket voor zakelijk vervoer. De mobiliteitskaart bestaat uit een combinatie van deelauto (carpoolen), huurauto, trein, gebruik van een P+R-terrein, OV-fiets, het elektronisch verwerken van kilometerdeclaraties en het beheer van het persoonlijke mobiliteitsbudget. Door verschillende vervoermiddelen te combineren, kun je geld besparen ten opzichte van altijd reizen per (lease)auto.

Leaseauto vs. mobiliteitsbudget

Maar… een mooie leaseauto is óók een fijne vergoeding voor je reiskosten. Een auto van de zaak is niet alleen handig voor zakelijk gebruik, maar ook voor privé. Echter betekent een leaseauto een behoorlijke bijtelling bij het inkomen, terwijl je hem niet altijd nodig hebt. Als je bijvoorbeeld in Amsterdam werkt, kun je vaker beter met de tram gaan of de fiets nemen om tijd te besparen. Maar ook dan loopt de meter van de bijtelling bij het inkomen elke maand door.

Let daarom vooraf bij het kiezen voor een leaseauto op wat dit financieel gaat betekenen. De keuze van de auto maakt nogal wat uit voor de bijtelling, waarover inkomstenbelasting en premie worden betaald.

Combinatie mobiliteitsbudget en leaseauto

Als je toch een auto van de zaak wilt rijden, is het slim om een combinatie te maken tussen mobiliteitsbudget en een leaseauto. Dit kan wanneer een werknemer kiest voor een goedkopere leaseauto dan waar hij recht op heeft. Het geld dat dan overblijft, kan gebruikt worden voor ander vervoer. Het voordeel is dat je reistijden korter worden en je comfortabeler kunt reizen.

Kortom…

Wie vaak in de stad een afspraak heeft, weet dat de auto niet altijd de beste oplossing voor vervoer is. Reizen met een mobiliteitsbudget kan een handige oplossing zijn. Doordat je het budget zelf kunt indelen, weet je welke reisoptie het meeste gemak oplevert, wat het handigste is in reistijd en wat het goedkoopste is.


Een flexibel mobiliteitsbudget is een financiële reisvergoeding die je van je werkgever krijgt. Met een mobiliteitsbudget kun je zelf bepalen hoe je naar je werk wilt reizen, welke reisoptie het meeste gemak oplevert en kun je jaarlijks reisgeld besparen.